IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пападимос: Гърция е заплашена от неконтролируем фалит през март

Гръцкият премиер предупреди, че ако не бъдат преразгледани разходите за труд в страната, то тя няма да получи следващия транш от спасителната помощ на "тройката" кредитори

10:13 | 05.01.12 г. 24
Пападимос: Гърция е заплашена от неконтролируем фалит през март

Гърция е заплашена от неконтролируем фалит през март, ако не успее да осигури новия пакет от спасителна финансова помощ на стойност 130 млрд. евро, предупреди премиерът на страната Лукас Пападимос на среща с представители на профсъюзите и работодателите, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според Пападимос решенията, които ще бъдат взети през следващите няколко седмици преди пристигането и по време на посещението в Атина на мисията на "тройката" международни кредитори на страната (Европейският съюз, Международният валутен фонд и Европейската централна банка) ще определят дали Гърция ще остане в еврозоната или ще ѝ се наложи да се върне към националната си валута – драхмата.

„Без споразумение с тройката и по-нататъшно финансиране през март Гърция ще се сблъска с непосредствената опасност от неконтролируем фалит. Следователно от нашите действия и решения през следващите седмици ще зависи всичко“, посочи той.

Премиерът добави, че кредиторите призовават за преразглеждане на разходите за работна сила с цел повишаване на производителността на труда и предупреди, че ако не бъдат осъществени значителни реформи, Гърция няма да получи следващият транш от спасителната помощ.

„Международните организации и европейските партньори засегнаха редица теми за преразглеждане в рамките на социалния диалог, за да бъде повишена производителността на труда и да се увеличи заетостта. Сред тези теми са минималната работна заплата, 13-тата и 14-тата заплати, автоматичното увеличаване на заплатата във връзка с прослужените години без отчитане на производителността и други икономически условия, които водят до влошена производителност. Ако не предприемем съществени стъпки, оценката на "тройката" няма да бъде положителна“, подчерта той.

Пападимос посочи, че не трябва диалогът да започва на основата на настоящите „обществени завоевания“, „защото има опасност утре да нямаме нищо“.

„Ако не осъществим необходимите реформи, не можем да очакваме, че останалите държави от Европейския съюз и международните организации ще продължат да финансират страна, която не се приспособява към реалността и не решава проблемите си. Ако това стане, ако нашето финансиране от страна на партньорите ни бъде прекъснато, тогава последиците ще бъдат наистина трагични за доходите на трудещите си, а безработицата още повече ще се увеличи“, изтъкна той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

24
rate up comment 3 rate down comment 2
tigerdragon
преди 12 години
...Защо наистина тези най-скъпо платени мениджъри на планетата не си платят сами грешките? Затихна тоя дебат забрави се.Поляците казаха: Ако Германия иска да бъде лидер на новата Европа, тя трябва да бъде принципна и да признае, че нейните банки имат дял в създаването на дълговата криза. Или да ги национализират, или ще изпаднем в икономически колапс, или пък да прехвърлят правомощия на ЕЦБ и да изместят частната банкова система. И накрая баба Меркел каза: дълговете към десетина банки трябва да се изплатят! Вкараха Европа в рецесия и в "спиралата на дълговете", за да се спасят 10 банки!В Решенията от срещата на ЕС на 9 декември, фигурира текст, че дългове повече няма да се опрощават. Демек гарантираха кредиторите. Европа може и да погине, но задълженията към банките са гарантирани! Това е стратегията, която възприе ЕС за справяне с кризата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
....."Ай Ен Джи груп" с 2,4 млрд. евро и Дойчебанк с 1,6 млрд. евро. Останалият дълг се притежава от различни частни кредитори, холдинги и Европейската централна банка. Най-логичният вариант би бил европейските политици да оставят Гърция да фалира. Ако тя не успее да плати на банките кредиторки, те ще бъдат обявени в несъстоятелност. Така от кризата би могло да се излезе за една година и всичко да започне на чисто. Европейските лидери в лицето на Никола Саркози и Ангела Меркел не приемат този подход, защото големите потърпевши ще са техните банки. Тяхната теза е, че ако оставят банките да понесат последиците от лакомията си, ще задълбочат кризата и тя ще стане неконтролируема."А сега имаме "некотролируем фалит" на Гърция, после, да сме живи и здрави, ще видим и на Италия, и на Испания и на цялата Европа. Преди около година по едно време се повдигна въпрос: а защо европейския данакоплатец трябва да изплаща грешките и простотийте на няколко банки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
А ти забравяш географския фактор парите ще отидат у някого, но този някой са десетина европейско-базирани банки (ходи разбери чии са), парите не остават в Гърция. Редно ли е да се говори за спасяване на Гърция, ако се спасяват кредитори?http://***.investor.bg/news/article/98347/91.htmlРеално обаче парите на германския данъкоплатец ще отидат не в Гърция, а в касите на германски банки, пенсионни фондове и за трансфери от вида "от себе си на себе си" между други германски инвеститори. "Спасяването на Гърция" всъщност е фраза, която измества проблема от виновника, а именно френските или германски банки, решили да правят печалба, като рискуват с гръцки държавни ценни книжа, вместо с по-нискодоходните немски държавни облигации.Европа не спасява Гърция, а банките сиhttp://***.168chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1109661Сред най-големите кредитори са "БНП Париба" с 5 млрд. евро, "Дексиа" с 3,5 млрд. евро, Комерцбанк с 3 млрд. евро, "Сосиете женерал" с 2,7 млрд. евро, "Ай Ен Джи груп" с
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
"бюджетни съкращения => намаляване на покупателната способност => свиване на икономиката => фалити, безработица"----------------------Все се забравя, че когато бюджетите бъдат съкратени, тези пари няма да се изпарят, а ще останат в някой. И този някой ще трябва да ги вложи (и гореописаната схема няма да се случи). Значи борбата в момента е да се прехвърли (да се върне!) отговорността за влагането на парите от държавата в частните инвеститори. Стига толкова социализъм и харчене през държавите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 1
tigerdragon
преди 12 години
Вярвате ли, че това няма да се случи и с други европейски страни? Че нали Италия и Испания вече са на 2-3 фаза по същата схема.И какво се случва сега с Гърция? Кредиторите ги съсипват. Разпродаване на държавни активи в размер на 50 млрд. евро, съкращения на 30 000 работни места, трети по ред съкращения на пенсиите... И, както научаваме, пак не е сигурно дали ще могат да платят на МВФ т.е. това е само началото. И в тоя план за съкращения няма идея за спасяване или възстановяване на гръцката икономика (те дори не говорят за такова нещо). Тук колелото е такова: бюджетни съкращения => намаляване на покупателната способност => свиване на икономиката => фалити, безработица => формиране маса от бедстващи хора (които нито икономиката може да поеме на работа, нито държавата има пари да храни).... т.н. отново и отново, и, когато се достигне някаква критична граница - в крайна сметка - срив на икономиката. Тревожи ме тая картинка, не ме радва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
Никак не мога вече да злорадствам вече за това, която се случва в Гърция.Гърците, че бяха глезеници на великите сили, и че се оляха с "усвояване" на средства години наред - така е. Но според мен не е това важното.Важното е, че това, което се случва с Гърция, може да е модел на това, което ще се случи и с други европейски държави. Случаят с Гърция не е чак-чак толкова различен от всяка друга страна в Европа. Къде са разликите? Гърция имаше някаква (по-добра или по-лоша) икономика. Гърция имаше значителен външен дълг. За Гърция кредитните агенции "изведнъж" откриха, че била икономически балон.(Някои вярва ли, че и тези агенции, и ЕС и всички не го знаеха това?) И им врътнаха кранчето на взимането на нови кредити - отблъснаха пазарите. Гърция не можа да си върне дълга, така както никои длъжник не може да си върне дълга при поискване. Още повече в условията на криза, свиване на икономиката и невъзможност да получат инвестиции отвън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 2
mapto
преди 12 години
И в тия процеси няма абсолютно никакво значение, че и Берлускони и Папандреу абсолютно се провалиха да изпълнят ангажиментите, които бяха поели пред собствените си общества и пред международната общност, така ли? Стига бе, Берлускони е по-смешен и арогантен и от Бойко Рапона, който неизвестно как от застрахователния бизнес влезе в държавното управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 2
aristotel
преди 12 години
Вашата грешка е че сте се родили в тая ГАЛАКТИКА, НО не се плашете в др. живот ще се справите по-добре. А до тогава си плащайте всички осигуровки нали знаете който го плати по-рано получава БОНУС в % около 0,2 %. :-))))А това кой е прав и кой крив няма много сте малки и вие и аз за да ЗНАЕМ кои и заради какво водят света към бездната. Така унищожиха и предишните цивилизации на маите, ацтеките, римляните така че сега и ниесме НАРЕД. Да настанат тъмните времена и РЕСТАРТ към др. развитие на таз болест ХОМО САПИЕНС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте sillyboy,Дискусията е за верен отговор на въпроса:Запазеното старо, от време със Златни пари съответно държавно финансово управление (ДФУ) (1) съответства или (2) НЕ СЪОТВЕТСТВА на качества на ползвани Незлатни пари? Възможни са два отговора: Теза 1 или 2. Къде е истината? На база мои специфични икономически знания и практически опит постигнах резултати - вярна е Теза 2. Именно разкритата НЕГОДНОСТ на съответен стар, от време със Златни пари начин на ДФУ за приложение при стопанство с Незлатни пари е особено важната причина за сегашната световна стопанска криза.Ако са налични опоненти на моите изводи, то защо никой от тях не дава довод срещу моята теза, а анонимно изразяват несъгласие с истината, защото според тях това, което представям не съответства на непълноценното поведение на утвърдени световни авторитети, на които те сляпо вярват.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Хидрата на фондовите борси ще доведе света до втора Голяма депресия. Вече знаем как печатането на долари, бе поверено на един частен банков картел, а в САЩ се сбъднаха най-черните опасения на Джеферсън. Политиката на ФЕД хвърли света и в глобалната финансова криза от 2008 г., която стана и икономическа.Перверзията е, че именно агентът на ФЕД Пападемос ще вади Гърция от същата тази криза. "Г-н Пападемос е член на Трилатералната комисия от 1998 г."Защо безкръвните превратизапочнаха с Италия и Гърция?Как и защо точно Гърция и Италия бяха избрани за първите мишени, чиито суверенитет трябва да бъде замразен? Ако причината е в бюджетния им дефицит, или съотношението БВП:дълг, то преди тях има държави с по-лоши характеристики. Ето статистиката за 2010 г., на Евростат:Ирландия - 32.4%Гърция - 10.5%Британия - 10.4%Испания - 9.2%Португалия- 9.1%Полша - 7.9%Словакия - 7.9%Латвия - 7.7%Франция - 7.0%Защо Гърция и Италия, а не Ирландия, например, станаха жертва на борсите, "Муудис", "Фич" и Стандард енд Пуърс"? Каква друга може да бъде причината, освен политическа? Гърция и Италия са християнски нации, в които патриотизмът е норма в политическия живот. Да си спомним колко гневни бяха зад океана, когато Берлускони спря притока на африкански и близкоизточни мюсюлмани в Европа чрез споразуменията си с Кадафи. Наложи се да убият Кадафи и да отворят шлюзовете на трафика, за да ислямизират Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още