IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в САЩ са паднали с 3,4% през октомври

В някои региони на страната се наблюдават стабилизация на пазара и плахи опити за възстановяване

16:43 | 27.12.11 г.
Цените на жилищата в САЩ са паднали с 3,4% през октомври

Цените на жилищните имоти в САЩ са паднали повече от очакваното за 12-те месеца до края на октомври, показва индексът S&P/Case-Shiller, съобщи Bloomberg.

Индексът, който се формира на базата на цените на жилищата в 20 американски града, се е понижил с 3,4% през октомври на годишна база. Икономисти, анкетирани от агенцията, очакваха понижение на индекса от 3,2%.

На месечна база през октомври индексът се е понижил с 0,6%.

Месечен спад на цените на жилищата в САЩ е регистриран в 19 от изследваните 20 градове. В 11 от тях е регистрирано понижение от над процент. Ръст на цените е отчетен единствено във Финикс, щата Аризона, а в Атланта и Лас Вегас са регистрирани нови дъна, показват още данните.

На годишна база през октомври понижение на цените на жилищата е регистрирано в 18 от наблюдаваните градове. Отново най-силен спад – 12%, е отчетен в Атланта, а в Детройт е регистриран най-голям ръст (2,5%).

„Цените на жилищата на национално ниво са в застой, но натискът е очевиден в определени региони на САЩ. В други вече се вижда стабилизацията на пазара и даже леки ръстове“, коментира Питър Нюланд, икономист от Barclays Capital.

Агенцията припомня, че пазарът на имоти в САЩ се задава нова вълна на възбрани, която вероятно ще окаже допълнителен натиск върху цените на жилищата в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още