IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Генералният директор на МВФ: Световната икономика е в опасност

Ще бъде по-полезно Европа да обяви проста и подробна програма за справяне с дълговата криза, великите принципи не впечатляват, смята Кристин Лагард

10:59 | 26.12.11 г.
Генералният директор на МВФ: Световната икономика е в опасност

Генералният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард е заявила, че световната икономика е в опасност и призова Европа да заговори в един глас за дълговата криза, която разтърси световната финансова система, съобщи Ройтерс, като се позова на нейно интервю за френския вестник  Journal du Dimanche.

Това „е криза на доверието в публичните дългове и в стабилността на финансовата система“, смята Лагард.

На срещата си на високо равнище от 8-9 декември лидерите на държавите-членки на Европейския съюз без Великобритания се споразумяха за по-тясна икономическа интеграция.

„Срещата на високо равнище от 9 декември не бе достатъчно подробна по финансовите условия и е твърди сложна по отношение на основните принципи“, посочва генералният директор на МВФ. „Ще бъде по-полезно, ако европейците заговорят в един глас и обявят проста и подробна програма. Инвеститорите я очакват. Великите принципи не впечатляват“, добавя тя.

Според нея част от проблема е в призивите на отделни нации за протекционизъм, което прави споразумението „трудно за реализация“. „Националните парламенти оплакват използването на публични средства или гаранциите от страна на държавата в подкрепа на други страни. Протекционизмът е на дневен ред и всеки печели позиции за себе си“, обосновава се Лагард, без да уточнява кои държави има предвид.

Развиващите се страни, които бяха двигатели на ръста за световната икономика преди кризата, също са засегнати, подчертава тя, като дава за пример Китай, Бразилия и Русия. „Тези държави, които бяха движещите сили, ще пострадат от факторите на нестабилност“, твърди генералният директор на МВФ.

През миналата седмица в Нигерия тя заяви, че прогнозата на фонда за ръста на световната икономика през 2012 г. от 4% може да бъде коригирана към понижение, без обаче да посочва неговия размер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още