IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските разходи в САЩ забавили ръст през ноември

Покупките на автомобили в Щатите през ноември избутаха поръчките на дълготрайни стоки нагоре

16:41 | 23.12.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Потребителските разходи в САЩ през ноември са нараснали по-малко от очакваното, показват данни на търговското министерство на САЩ.

Според статистиката потребителските разходи са отбелязали месечен ръст от 0,1%. Също с толкова са се увеличили доходите от заплати на американците, но в сравнение с октомври растежът им чувствително се е забавил, пише Bloomberg. Разполагаемият доход на американците пък не е помръднал от октомври насам.

Спадът на безработицата в САЩ до 8,6% окуражи търговците и много от тях започнаха да представят атрактивни промоции, за да привличат повече купувачи, въпреки застоя в доходите. Анализатори обаче не очакват да видят сериозен ръст на потребителските разходи, докато не се подобрят по-сериозно доходите на домакинствата.

Отделен доклад на американското търговско министерство съобщи, че поръчките на стоки за дълготрайна употреба в САЩ са нараснали с 3,8% през ноември. Анализатори очакваха повишение от 2%, след като през октомври поръчките намаляха с 0,5 процента, пише Ройтерс.

Увеличението се дължи основно на продажбите на автомобили и лекотоварни превозни средства, които са нараснали с 3 на сто за месеца до 13,6 млн. единици на годишна база.

С почти 15% са нараснали и поръчките на транспортно оборудване в Щатите, показват още данните. Увеличението е подкрепено най-вече от повишението на поръчките за гражданската авиация, които са нараснали с над 73 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още