IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вицепрезидент на ЕЦБ: Разпадане на еврото е „немислимо“

Смятаме, че взетите решения трябва да бъдат достатъчни за целите, за чието постигане отговаряме, заяви Витор Констансио

12:33 | 20.12.11 г.
Вицепрезидент на ЕЦБ: Разпадане на еврото е „немислимо“

Разпадането на еврото би било „абсурдно“ и „немислимо“, заяви Витор Констансио, вицепрезидент на Европейската централна банка, пред CNBC.

Коментарите му представляват последния опит на финансовата институция да задуши спекулациите, че общата европейска валута може да не преодолее дълговата криза в региона след най-трудната година за еврото от въвеждането му през 2002 г.

„Това все пак е абсурдно и немислимо в много значения на думата“, каза Констансио. „За хората, които наистина разбират какво означава да имате валутен съюз, е наистина невъобразимо и немислимо“, добави той.

През последните месеци имаше доста спекулации, че за държава със сериозни финансови проблеми като Гърция може да бъде по-добре да напусне еврото и да се върне към драхмата, което би понижило цената на износа и заплащането на труда, посочва CNBC.

„Някои хора, които изглежда, че мислят за това или имат идея да се подготвят за това, не знаят за какво говорят“, твърди Констансио. „Според мен това все пак няма да се случи“, добави той.

Имаше и призиви ЕЦБ да действа като кредитор от последна инстанция, за да помогне за възстановяване доверието на пазарите в еврото, което бе накърнено от високите съотношения на държавен дълг към брутен вътрешен продукт в част от страните от еврозоната като Гърция, Ирландия, Португалия и Италия.

Констансио обясни, че ЕЦБ е решена да се придържа към настоящата си политика на осигуряване на 3-годишни кредити, за да се противопостави на практически замразеното междубанково кредитиране, и на подкрепа за по-висока финансова интеграция в еврозоната.

„Това, което решихме е още ново и е достатъчно, но ние никога не се ангажираме предварително“, подчерта вицепрезидентът на ЕЦБ. „Засега считаме, че взетите решения са много важни и трябва да бъдат достатъчни за целите, за чието постигане отговаряме“, каза още той.

Вчера президентът на ЕЦБ Марио Драги предупреди за цената от разпадането на еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:30 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още