IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от еврозоната отпуснаха 150 млрд. евро на МВФ

Очаква се ЕС като цяло да предостави общо 200 млрд. евро на фонда

22:24 | 19.12.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Страните от еврозоната отпуснаха 150 млрд. евро на МВФ

Страните от еврозоната се споразумяха да предоставят 150 млрд. евро на Международния валутен фонд (МВФ). Със средствата те ще подпомогнат непряко изпадналите в затруднение държави от валутния съюз, предаде Ройтерс

Решението бе взето на заседание на министрите на финансите от еврогрупата, проведено чрез телефонна връзка. То се очакваше с нетърпение и от борсовите играчи.

Финансовите министри изразиха своята увереност, че Европейският съюз като цяло ще е способен да предостави общо 200 млрд. евро на МВФ.

Британският финансов министър Джордж Озбърн е поставил ясни условия за всяка евентуална помощ, която ще предостави Великобритания. Той е подчертал, че Лондон няма да допринесе за нищо, което би било от „полза единствено за страните от еврозоната”. 

България потвърди принципната си позиция, че няма да участва в увеличаването на капацитета на МВФ. Позицията оповести финансовият министър Симеон Дянков в конферетен телефонен разговор с колегите си от Евросъюза.

На срещата на върха на ЕС по-рано през декември в Брюксел бе взето решение страните членки да предоставят средства на финансовата институция, като в замяна тя помогне на изпаднали в затруднено положение държави от еврозоната.

Ротационният председател на Европейския съюз до края на годината - Полша, която също не членува в еврозоната, обяви по-рано днес, че ще отпусне на фонда 6 млрд. евро. Дания, която ще поеме ротационното председателство на ЕС на 1 януари, ще допринесе с 5,4 млрд. евро. Швеция, която също не е част от еврозоната, обеща да отпусне средства, но не уточни размера на сумата. 

МВФ вече участва в спасителните пакети за Гърция, Ирландкия и Португалия. Делът и в трите спасителни пакета е по една трета.

По-късно днес и ЕС  призова страните от Г20 и другите финансово стабилни държави, включително тези от Персийския залив, да подпомогнат усилията за спасяване на еврозоната с помощта на МВФ. Това заяви председателят на групата на финансовите министри от еврозоната Жан Клод Юнкер, цитиран от AFP. 

„ЕС ще приветства помощта на страните-членки на Г20 и другите финансово стабилни членки на МВФ в усилията за запазване на глобалната финансова стабилност, като те могат да допринесат за увеличаване ресурсите на МВФ, с които да бъде запълнен финансовият недостиг”, подчерта в свое обръщение Юнкер. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Danny666
преди 12 години
Ха ха ха "Страните от еврозоната се споразумяха да предоставят 150 млрд. евро на Международния валутен фонд (МВФ). Със средствата те ще подпомогнат непряко изпадналите в затруднение държави от валутния съюз, предаде Ройтерс"ЗАЩО НЕ ПИШЕТЕ, че ИТАЛИЯ ще участва с 23,48 МИЛЯРДА за да се помогне на ЗАКЪСАЛАТА ИТАЛИЯ ха ха ха ЕГАТИ ФАРСА !Аааа забравих ИСПАНИЯ, която ще внесе 14,86 МИЛЯРДА за да помогне на .....ЗАКЪСАЛА ИСПАНИЯ ха ха ха....Добре че чичо Бени кръжи с хиликоптера и замерва света с долари иначе еврото ВЕЧЕ да беше 0 !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
kreditkiller
преди 12 години
Това малко ми прилича на ...Нашите политици не харчат правилно парите ни от данъци, затова плащаме на Европа 900 млн. евро годишно вноска. Европа от своя страна ни "връща" вноската под формата на проекти. МФВ от своя страна взема парите от Европа и ги отпуска под формата на кредити на закъсали държави срещу лихва. До тук добре... само, че всичко си има цена. Каква ли е тя? От какво се лишават държавите които получат кредита и кой се облагодетелства от тези лишения?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още