IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безплатни изследвания ще се полагат и на пациентите, преглеждани без направление

Лекарите-специалисти ще могат да назначават допълнителни изследвания на пациенти, възползвали се от платен прием, предвижда рамковият договор за 2012 г.

14:16 | 17.12.11 г.
Безплатни изследвания ще се полагат и на пациентите, преглеждани без направление

Пациентите, които отидат на преглед при лекар-специалист без направление от личния лекар, но срещу заплащане, ще имат право на безплатни изследвания, ако се нуждаят от тях.

Това предвижда новият Национален рамков договор (НРД) за следващата година, който днес се обсъжда на лекарски събор в София, предаде БТА.

Има промяна в цените на някои клинични пътеки, като например  в областта на урологията, гастроентерологията, пулмология, физиотерапията и други, съобщи по време на лекарския събор председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. По думите му през годините тези клинични пътеки са останали крайно недофинансирани.

Райчинов обясни, че на всяко тримесечие ще се прави мониторинг на изразходваните средства и заедно с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще се правят корекции, където е нужно.

Ако парите за здраве не стигнат, ще се разблокират средства от резерва на здравната каса, заяви председателят на лекарския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още