IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е първа в ЕС по ръст на разходите за труд през третото тримесечие

Данните на Евростат обаче показват, че разходите за труд забавят темпа си на ръст в целия Европейски съюз, включително и у нас

14:48 | 16.12.11 г. 4
България е първа в ЕС по ръст на разходите за труд през третото тримесечие

България е на първо място по годишен ръст на разходите за труд през третото тримесечие, показват данни на европейската статистическа служба Евростат, коригирани с броя на работните дни.

За периода юли-септември разходите за труд у нас са се повишили с 9,8% спрямо третото тримесечие на 2010 г. След нас се нарежда Румъния с увеличение на разходите за труд от близо 8%. Третата позиция заема Словакия с регистрирано повишение от 7,2%.

Най-малък е бил растежът на разходите за труд в Португалия (+0,8%) и Кипър (+1,4%). Понижение е регистрирано единствено в Ирландия (-1,1%).

Въпреки че сме на първо място по увеличение на разходите за труд, данните показват забавяне на увеличението на годишна база. През второто тримесечие евростатистиката отчете годишно повишение на разходите за труд от 12,5%, а през третото тримесечие на миналата година беше регистриран растеж от 10,2%.

Тенденцията за забавяне на ръста на разходите за труд важи за целия Европейски съюз (ЕС), уточняват от Евростат. През третото тримесечие е регистрирано годишно покачване от 2,6% средно за всичките 27 държави-членки при 3,2% през второто тримесечие.

Евростатистиката отчита забавяне на растежа на надниците и заплатите, както и на другите разходи за труд и в еврозоната. Те са се повишили с 2,7% през третото тримесечие на годишна база срещу отчетено увеличение с 3,3% през второто тримесечие, показват данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
YordanGeorgiev
преди 12 години
T.e. реално заплатите не се увеличават с много, но икономиката просветлява ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 12 години
Какво разбираш под сигурност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
FNM
преди 12 години
То е ясно защо е така, в частния сектор сивият елемент е доста сериозна величина, особено с настъпването на трудните времена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
buluser
преди 12 години
Не е нормално средната работна заплата в администрацията (държавна и общинска) да по-висока от средната работна заплата на работещите в реалния сектор. Това е извратено (не се сещам за подходяща дума).Обикновенно сигурност за работното място и ниво на заплащане са обратно пропорционални, но ... какво ни е наред, та и онова да ни е отпред (казло кучето, като го попитали защо онази му работа е отзад).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още