IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските борси затвориха с понижения

Слабата търговия отново бе доминирана от притесненията около дълговата криза в еврозоната, а допълнителният тласък дойде от срива в цените на суровините

23:40 | 14.12.11 г. 1
Американските борси затвориха с понижения

Притесненията за дълговата криза в еврозоната отново заразиха американските борси, понижавайки стойността на акциите за трети пореден ден, като най-потърпевши бяха ценните книжа на добивните компании и тези от сектора на енергетиката, съобщи CNBC.

Dow Jones загуби 1,1% до 11 823,48 пункта, като съотношението на акциите, приключили на червена територия, към повишилите стойността си бе 4:1.

Акциите на производителя на строителна техника Caterpillar поевтиняха с 4,4% до 87,0 долара, след като компанията обяви продажбата на свое подразделение, а тези на Cisco понижиха стойността си с 2,65% до 17,98 долара.

Акциите на General Electric обаче поскъпнаха с 1,2% до 16,61 долара, а тези на  Merck прибавиха 1,6% към стойността си до 35,56 долара.

Индексът Standard & Poor's 500 отстъпи с 1,1% до 1 211,82 пункта, като и 10-те му подиндекса загубиха позиции.

Nasdaq Composite се понижи с 1,55% до 2 539,31 пункта.

Акциите на Joy Global потънаха с 10,8% до 75,44 долара, след като компанията не оправда очакванията за печалба и обяви предпазлива прогноза за следващата година.

Акциите на Avon Products обаче прибавиха 5,1% към стойността си до 16,96 долара, след като компанията обяви, че търси нов главен изпълнителен директор.

В Ню Йорк търговията се преценява като слаба, след като само 926 млн. акции смениха притежателите си, а съотношението на губещи към печеливши бе 2,5:1.

Златото потъна под 200-дневната си средна стойност за първи път от януари 2009 г., а цената на американския лек суров петрол загуби над 5%, понижавайки се под 95 долара за барел след решение на Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК) за увеличаване на добива.

Страховете от разпространение на дълговата криза в еврозоната отново даваха насока на пазара.

„Това е хронично заболяване“, заяви Майкъл Голдбърг, президент на Client First Strategy. „То е на път да започне четвъртата си година, но ако опазим живота на пациента, докато останалият свят получи възможността да се стабилизира, всичко ще бъде наред“, добави той.

Цените по вноса в САЩ са нараснали с най-бързото темпо от 7 месеца от 0,7% на месечна база, макар и оставайки под очакванията на анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Дълговете ще продължат да нарастват. Няма друг начин. Паричната системата на капитализма е математически неиздържана и изисква постоянно задлъжняване и посточнно печатане на пари. Не мисля че някой, който разбира за какво става дума вярва в безрисковостта на американския дълг и че, печатането на долари е дефакто фалит, защото води до обезценка на текущите доларови активи т.е. висок риск за кредиторите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още