IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото потъна с 5% в Ню Йорк

Цената падна под средната си 200-дневна стойност, среброто и медта също поевтиняват

20:34 | 14.12.11 г. 4
Цената на златото потъна с 5% в Ню Йорк

Цената по фючърсите за злато потъна с над 5% днес заедно с поевтиняването на еврото, съобщи  MarketWatch.

Цената на златото с доставка през февруари загуби 5,3% до 1 575,60 долара за тройунция в Ню Йорк, понижавайки се под 200-дневната си средна стойност за първи път от януари 2009 г.

„Подобен случай обикновено води до „мечи“ пазар“, заяви Йон Надлър, старши анализатор за ценните метали в Kitco Metals Inc.

Само през този месец златото загуби около 10% от стойността си, което е повече от загубите при акциите.

Според анализатори нарастващите опасения, че еврозоната може да се разпадне, са принудили инвеститорите да търсят пари в брой, а златото обикновено се разглежда като ликвиден и доходоносен източник на финансиране.

Повишаването на курса на долара също се отрази на стойността на ценния метал като алтернатива на книжните пари.

„Цената на златото бе повлияна от фактори, които не отразяват непременно фундаментите“, заяви Джеймс Стийл, анализатор за металите в HSBC Securities.

Според него изравняването на балансите в края на годината от страна на институциите и търсенето на печалба от хедж фондове в края на една трудна година може също да са натежали върху цената на ценния метал.

„Златото лесно може да поевтинее през празниците. Една от причините, поради които смятаме, че фундаментите не са се променили и поради която оставаме на „бича“ вълна в дългосрочен период, е устойчивостта на фондовете, търгуващи със злато“, подчерта той.

Цената на среброто с доставка през март се понижи с 2,5% до 28,76 долара за тройунция, докато тази на медта загуби 4,7% до 3,27 долара за паунд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
На фона на финансовата криза, която заплашва да обхване целия свят, инвестицията в злато осигурява изключително важна диверсификация на активите на инвеститорите. Във времена на криза златото блести особено силно.Кой луд би заменил 2 кг илюстровани хартийки-долари срещу 2 кг злато?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
melon
преди 12 години
Златото и то малко, е като хартията. Метал - ценят го хората... Нищо не се знае...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Това е статия за умните хора. Глупавите винаги ще бъдат манипулирани от хитрите. Добре е всеки да не следва сляпо съветите, а да види как да се възползва от наученото и дали да го приложи в своя живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Истини за златото!!! Първо парите не струват нищо, абсолютно нищо.Те са просто едни хартийки от който държавите печатат безкрайни количества когато им се поизчерпят.Зад тях не стоят златни резерви нито се гарантират с някакви банкови активи. Акциите - същите хартиики без покритие които фирмите печатат с цел да получат свежи пари срещу обещание за бъдещ девидент. Недвижима собственост - да в нея може да се живее но изисква постоянни разходи за поддръжка а и макар че е недвижима много природни явления могат да я изравнят със земята по всяко едно време. Златото било изкуствено надуто, балон....златото е реално разберете това! Когато имате една тройунция злато в ръцете си тя има стойност защото златото е рядък метал. Златото е ценно заради свойствата си като химичен елемент и се използва в цялата техническа и електронна промишленост където е незаменимо. Количествата злато на земята са ограничени и добива става все по труден и това още повече вдига цената. Разбира се, ценни са също и другите редки метали като молибдена, лития, мангана, среброто,платината, медта. Това е истинско и това има стойност, а не Уолстрийт хартийки наречени акции, облигации и ценни книжа които са ценни докато мошенниците по борсите казват че са ценни и спекулират с тях за собствени облаги. Сега се уплашиха, че обикновенните хора взеха да се усещат и да инвестират в злато и ценни метали и вече няма да им вървят напечатаните акции и облигации които имат стойност само като гориво за печката. Голения финансов срив който идва ще изстреля златото до нива 5000-6000. Малко живот остана на непотребните хартиийки...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още