IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата на върха разочарова, на дневен ред е понижението на рейтинги

Водещите агенции за кредитен рейтинг посочиха, че споразуменията в ЕС не са достатъчни, за да върнат доверието на пазарите

08:37 | 13.12.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Срещата на върха разочарова, на дневен ред е понижението на рейтинги

Инвеститорите се подготвят за ситуация, в която кредитните рейтинги на страните от еврозоната ще бъдат масово понижени. Причината е, че постигнатите в края на миналата седмица договорености на върха в Европейския съюз не убеждават рейтинговите агенции, че се върви към решително преодоляване на проблемите, пише Ройтерс.

Вчера от Moody's предупредиха, че възнамеряват да преразгледат рейтингите на всички 27 държави от Европейския съюз през първото тримесечие на 2012 година. Причината е, че европейските лидери са предложили „малко нови средства“ за разрешаване на дълговата криза.

От Fitch пък са категорични, че срещата е била провал от гледна точка на достигането на „обхватно“ решение на проблемите. По този начин според агенцията се е увеличил краткосрочния натиск върху кредитните рейтинги на страните от еврозоната.

На този етап единствено от страна на Standard&Poor's, които миналата седмица обявиха възможно понижение на рейтингите на 15 страни от еврозоната, липсва реакция на резултатите от петъчната среща.

От S&P обаче вече са поставили рейтингите на въпросните държави под наблюдение, което означава, че скоро може да станем свидетели и на понижение. Позицията на агенцията е, че тя ще се фокусира върху „политическата динамика“, която на този етап „сякаш ограничава ефективността на усилията за разрешаване на кризата с липсата на доверие от пазарите“.

На този етап резултатите от срещата на върха не променят виждането, че рисковете за еврозоната нарастват, посочват от Moody's.

“Както обявихме през ноември, освен ако условията на кредитните пазари не се стабилизират в близко бъдеще, ще трябва да преразгледаме рейтингите на всички страни от ЕС. Запазваме очакванията си да извършим преразглежданията през първото тримесечие на 2012 година“, се казва в съобщение на агенцията.

От Fitch също са на мнение, че срещата почти не е допринесла за отслабване на натиска върху еврозоната. „Решенията означават, че кризата ще продължи с променлив интензитет през 2012 година, а може би и след това“, смятат от агенцията.

Вижте кои държави в еврозоната имат най-големи задължения и са най-заплашени от изостряне на дълговата криза

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
kofe85
преди 12 години
markov още не е късно да влезеш в позиция ( късо на дау късо на дакс .... и т. н. )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
не са виновни агенциите, виновни са нихилитните мерки които вземат "евро лидерите"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
markov
преди 12 години
Ретинговите агенции ако наистина бяха в час да бяха предупредили преди кризата защото сега са в позиция след дъжд качулка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
kofe85
преди 12 години
фитч и мууууудиссс ще таковат мамата на пазарите в следващите сеедмици !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още