IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba търси 4 млрд. долара за сделка с Yahoo

Китайската онлайн компания не се отказва от намерението да изкупи обратно своя 40%-ен дял

16:23 | 08.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Председателят на Alibaba.com Джак Ма (ляво) и главният оперативен директор на Yahoo Inc. Даниел Розенсуейг подписват договора на 11-и август 2005 г.<em>&nbsp;Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Председателят на Alibaba.com Джак Ма (ляво) и главният оперативен директор на Yahoo Inc. Даниел Розенсуейг подписват договора на 11-и август 2005 г. Снимка: Ройтерс 

Китайската онлайн компания Alibaba Group търси заем в размер на до 4 млрд. долара за  сделка, която се очаква да помогне на китайския гигант в електронната търговия да купи обратно 40-процентовия дял в компанията, който преди години бе придобит от Yahoo, предаде Ройтерс.

Още при обявяването на уволнението на бившата шефка на Yahoo Каръл Барц BusinessWeek писа, че е много вероятно компанията да продаде азиатските си активи и с привлечения капитал да се опита да направи голямо придобиване.

Тъй като Alibaba е частна компания, няма яснота колко точно струва делът, но някои анализатори го оценяват поне на 9 млрд. долара. Bloomberg оценява стойността на дела на Yahoo, на база оценката на Temasek от октомври, на до 13 млрд. долара. Преди шест години американската компания плати 1 млрд. долара за дела си от 40% в китайската компания. 

Близки до случващото се в компанията коментират за Ройтерс, че Rothschild, която е консултант по търсенето на кредитори за Alibaba, е изпратила предложения до банки с искане за оферти за дългово финансиране, като се очаква заемът да е с тригодишен срок.

Основаната от милиардера-предприемач и бивш учител по английски Джак Ма Alibaba Group отказва официален коментар.

Alibaba, сред чиито най-известни услуги е изключително успешна business-to-business платформа, отдавна сигнализира своето намерение да си върне дела от Yahoo. През ноември Yunfeng Capital, чиито съосновател е Ма, Silver Lake и други инвеститори приключиха закупуването на 5% дял в Alibaba Group на стойност 1,6 млрд. долара.

Споровете на Ма с Yahoo и интересът му към въпросния дял излязоха отново на преден план напоследък предвид очевидния процес за продаване на цялата (или части от) Yahoo.

Инвестиционните фондове Blackstone Group и Bain Capital подготвят оферти за цялата Yahoo като част от консорциум, в който е и Alibaba. Според Ройтерс едната оферта е на стойност 25 млрд. долара. Японската Softbank Corp също е част от интересуващия се консорциум.

Запознат с преговорите източник заяви, че преговорите между консорциума и Yahoo остават напрегнати и няма никакво окончателно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още