IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Институционалните инвеститори в Европа се обръщат към имотите

Пенсионните фондове на Стария континент искат да увеличат инвестициите си в имоти на основните европейски пазари, показват резултатите от проучване

16:26 | 06.12.11 г.
Институционалните инвеститори в Европа се обръщат към имотите

Над 80% от институционалните инвеститори и повече от 60% от частните пенсионни фондове в Европа се интересуват от възможностите за инвестиции в големи и нискорискови фондове за недвижими имоти, показват резултатите от проучване на консултантската компания Preqin.

Пенсионните фондове в Европа посочват, че биха искали да увеличат инвестициите си в имоти на основните пазари, допълват от компанията, цитирана от онлайн изданието Investment&Pensions Europe.

Най-популярни сред инвеститорите са частните фондове за имоти. Близо 81% от участниците в проучването заявяват, че предпочитат да инвестират в частни фондове. Директна инвестиция в недвижимости са готови да направят 57% от участниците в проучването, а 33% биха инвестирали в публични фондове за инвестиции в имоти.

Според резултатите от проучване на IVG, цитирани от същото издание, институционалните инвеститори през следващата година ще се придържат към вложения в активи на основните европейски пазари, въпреки че в Унгария и държавите от Южна Европа се предлага по-висока доходност.

Ръководителят на изследването Томас Байърли уточнява, че на по-силен инвеститорски интерес ще се радват пазарите, смятани за сигурно убежище – Великобритания, Германия и Полша.

Байърли обаче посочва, че си заслужава инвеститорите да се обърнат към подценените южни пазари. „Там може да се намерят атрактивни продукти на добри цени“, смята той.

„Има инвеститорски интерес към пазара на имоти в Унгария например, защото средата там е достатъчно атрактивна и предлага доходност от около 7%. Ако обаче аз съм инвеститор и чуя какво приказва унгарският финансов министър, вероятно ще се поизнервя“, допълва Байърли.

Според резултатите от проучването на IVG доходността от инвестициите в имоти на основните европейски пазари ще остане стабилна и през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още