IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SAP придобива американския облачен специалист SuccessFactors

Сделката е на стойност 3,4 млрд. долара, а с нейна помощ немците ще се опитат да догонят конкурентите си от Oracle

13:18 | 05.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Централата на SAP във Валдорф. <em>Снимка: компанията</em></p>

Централата на SAP във Валдорф. Снимка: компанията

Германският софтуерен гигант SAP ще плати 3,4 млрд. долара в брой (40 долара на акция) за активите на американската компания SuccessFactors, която е специализирана в предоставяне на облачни услуги, предаде Ройтерс, цитирайки прессъобщение на компанията.

Цената, която германската компания плаща, е с 52% по-висока, отколкото е пазарната стойност на SuccessFactors. Американската компания е специализирана в разработката на софтуер за оценка на работата на служителите в дадена компания.

Сделката се счита за огромна крачка по пътя на облачния компютинг от страна на SAP. Освен това германската компания даде отговор на големия си конкурент Oracle, който през октомври плати 1,5 млрд. долара за RightNow Technologies.

С придобиването SAP ще се опита да засили облачните си услуги. „Облакът е съществена част от бъдещия ръст на SAP", твърди говорителят на компанията Бил МакДермт. „Съвкупността от добрия екип на SuccessFactors, компетентността му и технологиите на SAP ще бъдат наистина ценни в облачния сегмент". 

SAP гледа на продуктите на SuccessFactors като на допълнение към собственото си портфолио в областта на т. нар. Human Capital Management.

„Надценката, която SAP плаща за SuccessFactors, е доста голяма“, цитира New York Times анализатора на Forrester Пол Хамерман. Високата цена показвала, че SAP е готова да се бори на висококонкурентния облачен пазар. "Досега облакът е малка част от бизнеса им и дава едва 2% от приходите на SAP, но по всичко личи, че скоро това ще се промени“.

Базираната в Сан Матео (Калифорния) SuccessFactors има 3500 клиента с 15 млн. потребители в 168 страни. Продуктите на компанията били успешно внедрени и при много от клиентите на SAP. Приходите на SuccessFactors са нараснали през третото тримесечие със 77%, а за първите девет месеца на годината – с 59%.

Транзакцията може да бъде приключена в началото на 2012 г., ако регулаторните органи дадат зелена светлина. Очаква се Ларс Дагаард, основател и председател на Борда на директорите на SuccessFactors, да застане начело на облачния бизнес на SAP. Компанията ще продължи да оперира като дъщерно дружество под името "SuccessFactors, компания от фамилията на SAP". Освен това има предложение Дагаард да стане член на управителния съвет на SAP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още