IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Китай бележат спад в трети пореден месец

Понижение е отчетено в десетте най-големи града на страната, включително Пекин и Шанхай, показват данни на компания от сектора на имотите

16:58 | 02.12.11 г.
<p>
	Новопостроен жилищен квартал в Китай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новопостроен жилищен квартал в Китай. Снимка: Ройтерс

Цените на жилищата в Китай са паднали за трети пореден месец през ноември, след като строителите започнаха да намаляват цените, за да засилят продажбите, сочат данни на компанията SouFun Holdings Ltd., цитирани от Bloomberg.

През миналия месец цените са се понижили с 0,3% спрямо октомври, когато беше отбелязан спад от 0,2%.

Понижение е налице в 57 от 100-те града, следени от SouFun, която притежава най-големия сайт за недвижими имоти в Китай.

Сред китайските градове, където е регистриран спад на цените на жилищата, са и 10-те най-големи, включително Шанхай и Пекин, където понижението е съответно с 0,5% и 0,1%. Най-много са намалели цените в Нинбо (южно от Шанхай) - с 2,3%, докато най-силно е повишението в крайбрежния град Уейхай в провинция Шандун - с 1,8%.

"Цените на жилищата падат с по-бързо темпо в сравнение със септември, когато тръгнаха надолу", коментира Шън Дзиенгуан, икономист от Mizuho Securities Ltd.

Според него понижението на цените ще продължи и през следващата година. "Държавните мерки за затягане на пазара на недвижими имоти ще продължат, а банковото кредитиране за сектора няма да се разхлаби", допълва той.

"Това е само началото", прогнозира Дзинсун Ду, анализатор от Credit Suisse Group AG. "Цените на имотите ще продължат да падат догодина. Обемът на сделките също ще продължи да е слаб, дори и след като компаниите за недвижими имоти понижат цените", смята експертът.

Ду прогнозира, че до края на тази година цените в национален мащаб ще се понижат с 10%. Той очаква подобен спад на цените и през 2012 г.

Марк Мобиус от Franklin Templeton Investments твърди, че през следващите две години цените на жилищата ще паднат с 15 до 30%, а от BNP Paribas прогнозират понижение с 10% до втората половина на 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още