IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енемона с 13% ръст на продажбите през третото тримесечие на годишна база

През лятото консолидираната печалба е 236 хил. лв., а за деветмесечието има загуба от 4,5 млн. лв., формирана от продажбата на Агро инвест инженеринг

08:26 | 01.12.11 г.
Енемона с 13% ръст на продажбите през третото тримесечие на годишна база

Енемона АД отчита 13% ръст на консолидираните продажби до 51,3 млн. лв. за третото тримесечие на 2011 г., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез Бюлетин Investor.bg.

За деветмесечието продажбите се увеличават с 4% на годишна база до 134,9 млн. лв.

При приходите от строителни договори има спад на годишна база с 4% до 65,4 млн. лв. за деветмесечието на 2011 г.

Приходите от продажба на електроенергия се увеличават с 11% на годишна база до 63,6 млн. лв. за деветмесечието на тази година.

Продажбите на компресиран природен газ се увеличават със 17% на годишна база до 1,9 млн. лв. за деветмесечието. Продажбите на услуги намаляват неколкократно от 1,67 млн. лв. за деветте месеца на миналата година до 281 хил. лв. за същия период на тази.

Само за третото тримесечие на 2011 г. консолидираната печалба е 236 хил. лв., спрямо консолидирана загуба от 121 хил. лв. за същия период на миналата година. Загубата за деветмесечието на тази година е 4,5 млн. лв., спрямо печалба от 3,3 млн. лв. за съпоставимия период на миналата година.

На годишна база дружеството отчита увеличение на финансовите разходи с 800 хил. лв. до 4,9 млн. лв. и намаление на финансовите приходи с 2,5 млн. лв. до 2,6 млн. лв. за деветмесечието на 2011 г.

Според отчета на дружеството, изготвен по международните счетоводни стандарти (МСС), то има „консолидирана печалба преди данъци от продължаващи дейности” от 3,3 млн. лв. през деветте месеца на тази година, спрямо 3,44 млн. лв. за същия период на миналата година.

Данните показват още загуба от преустановени дейности в размер на 5,33 млн. лв. и нетна загуба за периода 2,35 млн. лв.

Преустановените дейности всъщност са продажбата на Агро инвест инженеринг АД, което развиваше арендаторска дейност и притежаваше около 30 000 дка земеделска земя и което беше собственик на основен дял от Ломско пиво АД. Продажната цена бе 18,4 млн. лв., а купувач - София Франс Ауто АД.

В неконсолидирания отчет инвестицията в Агро инвест инженеринг АД бе оценена на 5,499 млн. лв. и след продажбата бе реализирана неконсолидирана печалба от 6,54 млн. лв. за полугодието на 2011 г.

В консолидирания отчет обаче активите на Агро инвест инженеринг АД са били оценени на повече от 5,5 млн. лв. и това води до загубата в него.

Консолидираният отчет показва и намаление на нетекущите активи с 24,5 млн. лв. от началото на 2011 г. до септември 2011 г., когато те възлизат на 91,2 млн. лв.

Намалението е формирано в графа имоти, машини и съоръжения.

Вероятно загубата от 5,3 млн. лв. от преустановени дейности означава, че активите на Агро инвест инженеринг АД са били оценени на 23,7 млн. лв., (18,4 млн. лв. продажна цена плюс 5,3 млн. лв. загуба).

На 24 ноември 2011 г. Енемона АД обяви сключването на договор за 4,2 млн. лв. за строително-монтажни работи по сграда в Хамбург, Германия.

В началото на октомври 2011 г. Енемона АД подписа договор с RWE за поне 9 млн. лв., или над 10% от средногодишните си приходи за последните 3 години. Предметът на договора е проектиране, изграждане и инженеринг на разширяване на газопреносно съоръжение за коксов газ в електроцентрала в Германия.

Отново в началото на октомври дъщерно дружество на Енемона подписа договор за доставка към словенската ТЕЦ Состан. Също тогава Енемона подписа втори договор в рамките на около седмица с германската компания IBAU HAMBURG. В края на септември Енемона подписа договор за монтаж на кабелни трасета на Летище Берлин.

В края на август дъщерно дружество на Енемона подписа договор с австрийски завод за биодизел. Договорът включва производство, доставка и монтаж на стоманен резервоар, тръбопроводи и арматура за нуждите на завода.

"От три месеца наша дирекция подготвя оферти за европейския пазар", заяви Прокопи Прокопиев, член на СД на Енемона АД в началото на август 2011 г. в интервю за Investor.bg.

Към края на третото тримесечие на 2011 г. индикаторът „Оставащ обем по подписани договори в строителството” възлиза на 126 млн. лв. на консолидирана база, като намалява с 5,26% през тримесечието. 91% от стойността на договорите са с частни възложители, а 75% от стойността на договорите са за изпълнение в чужбина.

През третото тримесечие са подписани договори за 6,5 млн. лв. по инжинеринг и СМР (строително-монтажни работи) вкючително договорите за монтаж на кабелни трасета на летище Берлин, другите поръчки в чужбина и тези в България към АЕЦ Козлодуй, Челопеч Майнинг, Агрополихим, ДП Радиоактивни отпадъци и други.

Каква е приблизителната стойност на договора с RWE за съоръжение за коксов газ може би ще се види с публикуването на консолидирания отчет за 2011 г. в края на февруари 2012 г., защото тогава той ще бъде част от сумата на подписаните договори през тримесечието.

Подписаните през тримесечето договори за енергийна ефективност са за 6 млн. лв. и включват работа за МБАЛ Света Петка гр. Видин, СБАЛ по Онкология ЕАД гр. София и Асарел Медет АД.

През третото тримесечие новите договори на консолидирана основа са за 12,5 млн. лв., спрямо 16,3 млн. лв. през второто тримесечие на тази година и за 4,8 млн. лв. през първото тримесечие.

Основната част, или за 20,3 млн. лв., са в областта на енергийната ефективност и 13,1 млн. лв. са за инженеринг и СМР.

Емко АД, Енемона Ютилитис АД и Енемона Гълъбово АД са ключовите дъщерни дружества на Енемона АД, формиращи 108 млн. лв. от общо 189 млн. лв. консолидирани продажби на компанията през 2010 г.

Дъщерни на Енемона АД са и Фонд за енергетика и енергийни икономии ФЕЕИ АДСИЦ, ФИНИ АДСИЦ, както и проектите за ТЕЦ на биомаса край Никопол и ТЕЦ на база лигнитни въглища от Ломския басейн.

За последните 12 месеца акциите на дружеството поевтиняват с 43% до 3,85 лв. за акция и 46 млн. лв. пазарна капитализация.

Енемона е обявила намерение да се листва на Варшавската фондова борса, където вече са приети за търговия акциите на Софарма и Еврохолд България.

Свързани компании:

Енемона АД(E4A)

Фонд за енергетика и енергийни икономии - ФЕЕИ АДСИЦ(FEEI)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още