IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел пак каза "не" на еврооблигациите

Германският канцлер оцени емитирането на съвместни еврооблигации като "ненужно и неподходящо"

18:37 | 24.11.11 г. 1
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс</p>

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел за пореден път отхвърли идеята за съвместни еврооблигации и разширяването на ролята на Европейската централна банка (ЕЦБ) в борбата с дълговата криза в еврозоната, пише Bloomberg.

“Еврооблигациите не са нужни и подходящи”, заяви Ангела Меркел по време на съвместна пресконференция с италианския премиер Марио Монти и френския президент Никола Саркози в Страсбург.

Според Ангела Меркел еврооблигациите биха уеднаквили лихвите в еврозоната, а това е погрешно. “Лихвените проценти са индикатор къде каква работа трябва да бъде свършена”, поясни канцлерът на Германия.

Ангела Меркел категорично се фокусира върху редукцията на дълговете и задълбочаването на икономическата координация. Тя отдавна призовава за преразглеждане на Лисабонския договор, но основните опасения са, че това ще бъде дългогодишен, тромав процес.

Цялото германско правителство се обяви публично срещу емитирането на съвместни еврооблигации, след като преди това в. Bild публикува точно обратната информация – че кабинетът ще отстъпи, но при спазването на определени условия.

“Категорично казваме “Не!” на еврооблигациите”, заяви днес министърът на икономиката на Германия Филип Рьослер в парламента в Берлин. “Съвместните еврооблигации биха били голяма грешка, защото ще доведат до повишаване на лихвените нива за Германия”, допълни Рьослер.

Според Die Welt обаче натискът върху Ангела Меркел да отстъпи от категоричната си позиция нараства значително. “Досега тя успя да преведе страната през кризата, затова хората не осъзнават сегашната турбуленция”, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
tudjarov
преди 12 години
И да не се емитират европейски дългови книжа,както вървят нещата и по германските облигационни книжа лихвите скоро ще минат 5% и ще гонят 7% и тогава Германия е интересно каква песен ще пее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още