IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси рязко се понижиха поради страховете за Европа

Наблюдаваме тотална липса на доверие, че Европа ще се справи със ситуацията около дълговата криза и това се отразява на щатските индекси, коментира анализатор

23:11 | 23.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските индекси рязко се понижиха поради страховете за Европа

Щатските индекси се разделиха с близо 2% в сряда – 6-та поредна сесия на загуби за S&P 500 – след като разочароващ аукцион в Германия повиши доходността по европейските ДЦК, пише MarketWatch.

„Европа е в миша дупка. Аукционът в Германия не мина добре и спредовете като цяло се разшириха“, казва Фил Орландо, главен стратег на Federated Investors.

Лоша изненада се оказа разочароващия аукцион на 10-годишни германски ДЦК, при който за продажбата на планираните 6 милиарда облигации се наложи намесата на Bundesbank. Доходността по облигациите се повиши, докато еврото изгуби позиции спрямо долара.

„Наблюдаваме тотална липса на доверие, че Европа ще се справи със ситуацията около дълговата криза и това се отразява на щатските индекси. Все пак според нас разпродажбите на американски акции са прекомерни“, допълва Орландо.

Dow Jones Industrial Average се понижи с 2,06% до 11258 пункта.

S&P 500 се раздели с 2,21% до 1162 пункта, като най-сериозни загуби сред 10 индустриални групи на индекса понесоха компаниите от енергийния сектор.

„Намираме се в ситуация в която всички, на всяка цена просто искат да се измъкнат и затова продават каквото могат. Въпреки това ако границата от 1150 пункта означава нещо, би трябвало да се замислите за дълги позиции около 1160. Ако обаче, тази граница бъде преодоляна, тогава просто напускате“, казва Елиът Спар стратег на Stifel, Nicolaus & Co.

Nasdaq Composite се понижи с 2,43% до 2460 пункта.

Търговията в последната сесия преди Деня на благодарността, който е почивен за фондовите пазари беше анемична като обем.

„Когато имаме нисък обем на търговия обикновено ставаме свидетели на диспропорционална волатилност, каквато наблюдаваме сега“, допълва Орландо.

Негативните данни за индустриалното производство в Китай също се отразиха негативно на търговията.

Предварителните данни на HSBC за производството в Китай през ноември се оказаха на най-ниското си ниво от 32 месеца и това събуди опасения за забавяне на един от основните мотори на глобалната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 23.11.11 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още