IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Австралия на крачка от приемането на 30% данък върху печалбата от добив на руда

Приходите от налога ще отидат за увеличаване на пенсиите, покриването на занижените приходи от корпоративни данъци в хазната, както и редица инвестиции в инфраструктура

22:23 | 22.11.11 г.
<p>
	&quot;Птичи&quot; поглед към съоръжения в австралийска мина за добив на природен газ от въглищни пластове. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

"Птичи" поглед към съоръжения в австралийска мина за добив на природен газ от въглищни пластове. Снимка: Ройтерс

Долната камара на парламента в Австралия одобри плановете за въвеждането на 30-процентен данък върху печалбите от добивите на желязна руда и въглища с подкрепата на местните Зелени, пише Ройтерс.

Законът мина със 73 гласа „за“ срещу 71 „против“, след като, за да спечели одобрението на депутатите, премиерът Джулия Гилард се съгласи да вдигне границата за облагаемата печалба от 50 на 75 млн. австралийски долара. Освен това 200 млн. австралийски долара от приходите от налога ще бъдат похарчени за проучване на въздействието върху околната среда от добива на природен газ от въглищните пластове.

Това е голяма победа за Лейбъристката партия на Гилард след 18-месечни тежки дебати, които костваха поста на бившия министър-председател на страната Кевин Ръд.

Джулия Гилард настоява приходите от новия данък да отидат за увеличаване на пенсиите, покриването на занижените приходи от корпоративни данъци в хазната, както и редица инвестиции в инфраструктура.

Законът ще бъде гласуван в австралийския Сенат в началото на 2012 г., където правителството и Зелените имат мнозинство.

В случай, че бъде приет окончателно, новият данък ще влезе в сила от 1-и юли 2012 г. Очаква се през първите две години той да генерира 7,7 млрд. австралийски долара (около 7,8 млрд. американски долара) приходи.

Първоначално се планираше данъкът за миннодобивния сектор да бъде 40%, но добивните компании предприеха сериозна обществена кампания срещу идеята. Основни опоненти на новия налог са малките и средни добивни компании.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още