IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в САЩ през октомври се повишиха над очакваното

Увеличението е с 0,5% на месечна база при очаквания за 0,3%, а на годишна база продажбите нарастват със 7,2%

17:45 | 15.11.11 г.
Продажбите на дребно в САЩ през октомври се повишиха над очакваното

Продажбите на дребно в САЩ през октомври нараснаха над предварителните очаквания, като силните приходи при моторните превозни средства и строителни материали превъзмогнаха спада в услугите, съобщи CNBC, като се позова на данни на американското министерство на търговията.

Ръстът при общите продажби на дребно е от 0,5% до 397,7 млрд. долара, като за септември данните останаха без промяна на ниво ръст от 1,1%. Анализатори, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха ръст от 0,3% през октомври.

На годишна база продажбите на дребно са нараснали със 7,2%. Сдържащ ефект оказва слабият ръст на приходите на домакинствата.

Приходите на търговците на моторни превозни средства са се увеличили с 0,4%, добавяйки към ръста от 4,2% от септември.

Ако се изключат автомобилите, продажбите на дребно регистрират ръст от 0,6% до 320,4 млрд. долара, който е най-големият за последните 6 месеца, след като през септември бе на ниво от 0,5%. Анализаторите очакваха ръст от 0,2%.

Продажбите на храни и напитки са нараснали с 1,1%, докато тези на спортни стоки, книги и музика са се повишили с 1,3%. Продажбите на електроника и домакински уреди регистрират скок от 3,7%, докато продажбите на строителни материали са нараснали с 1,5%.

Покупките на дрехи обаче са намалели с 0,7%, което е най-сериозен спад от декември 2010 г. При мебелите също има спад от 0,7%.

Приходите от продажбите на горива са намалели с 0,4% през октомври, след като през септември бяха нараснали с 0,7%, като цената на бензина се е понижила с 4,39% до 3,506 долара на галон. Ако се изключи бензинът, продажбите на дребно са нараснали с 0,7%.

Понижените му цени заедно с намалелия инфлационен натиск би трябвало да облекчат част от бремето, тежащо върху бюджетите на домакинствата и да подкрепят пазаруването през почивния период в края на годината.

Същинските продажби на дребно, които изключват продажбите на автомобили и горива, регистрират ръст от 0,6% през октомври, докато ръстът за септември бе коригиран от 0,6% на 0,5%.

Компаниите обаче са плащали по-малко за газ, нови автомобили и други стоки, довеждайки цените на едро до понижение за първи път от юни насам.

Последна актуализация: 21:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още