IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство подкрепи растежа във Франция

През третото тримесечие на годината икономиката на страната бележи ръст от 1,6% на годишна база

11:27 | 15.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Индустриалното производство подкрепи растежа във Франция

Растежът на френската икономика се е възстановил през третото тримесечие, подкрепен от индустриалното производство и потреблението, пише Bloomberg.

През третото тримесечие на годината брутният вътрешен продукт (БВП) на Франция е нараснал с 0,4% спрямо второто тримесечие, когато се е понижил с 0,1%. Това съвпада с предварителните очаквания на анализаторите. Спрямо третото тримесечие на 2010 г. БВП на Франция е нараснал с 1,6%.

„Данните за тримесечието са подкрепени от добрите резултати през юли и август. През септември икономиката беше засегната от пазарния спад“, казва Майкъл Мартинез, икономист на Societe Generale SA в Париж. „В най-добрия случай растежът през последното тримесечие на годината ще е нулев. След това прогнозата ще зависи от бюджетните икономии и развитието на кризата в еврозоната... особено от кризата“, допълва той.

Европейската дългова криза оказва негативно влияние върху реалната икономика на страната, обезкуражавайки инвестициите и създаването на нови работни места, подкрепили растежа в началото на годината. През октомври доверието сред френските индустриални мениджъри е паднало до най-ниското си ниво от 2 години насам, което е знак, че БВП вероятно ще има нулев растеж през четвъртото тримесечие, се посочва в изявление на френската централна банка, публикувано миналата седмица.

Забавянето принуди правителството на френския президент Никола Саркози да понижи икономическата си прогноза на два пъти през последните 4 месеца, както и да обещае бюджетни съкращения за овладяване на дефицита и защита на първокласния кредитен рейтинг на страната.

Първокласният ААА рейтинг на Франция може да бъде понижен поради влошените показатели на френския дълг и потенциалния негативен ефект от дълговата криза, заяви на 17 октомври Moody’s Investors Service. Франция е сред страните от еврозоната, които вероятно ще изгубят топ-рейтинга си в случай на негативен икономически сценарий, се посочва в изявление на Standard & Poor’s, публикувано миналата седмица.

На 10 ноември спредът между 10-годишните френски и еквивалентните германски облигации нарасна до 20 годишен рекорд от 169 базисни пункта. Рекордната стойност беше достигната преди Standard & Poor’s да обяви, че  поради „техническа грешка“ е била публикувана некоректна информация, че рейтингът на страната е бил понижен. В понеделник спредът по френските облигации достигна 160 базисни пункта – три пъти над нивата от началото на годината.

Саркози обеща да направи всичко възможно, за да защити кредитния рейтинг на страната си.  На 7 ноември той обяви бюджетни съкращения и повишаване на данъците за 18,6 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още