IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия пласира 5-годишни облигации за 3 млрд. евро при рекордна доходност от 6,2%

Citigroup отбелязва, че за първи път от две години страната предлага единствено 5-годишни книжа, след като доходността по 10-годишните ДЦК премина критичното ниво от 7%

13:32 | 14.11.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Италия пласира 5-годишни облигации за 3 млрд. евро при рекордна доходност от 6,2%

Доходността по италианските облигации достигна нови рекордни нива след днешния аукцион, на който финансовото министерство в Рим все пак успя да набере заложената сума, пише CNBC.

Италия продаде 5-годишни облигации за 3 млрд. евро при доходност от 6,2% в сравнение с 5,3% по облигации със сходен матуритет на аукциона в средата на октомври. Съотношението търсене предлагане достигна 1,46.

След като миналата седмица доходността по 10-годишните италиански ДЦК надхвърли 7% - нива, които принудиха Ирландия и Португалия да потърсят международна спасителна помощ - третата по големина икономика в еврозоната се оказа близо до финансова катастрофа. 

Все пак назначаването на служебно правителство в Рим вероятно ще донесе глътка въздух за италианския облигационен пазар.

Италия винаги е успявала да предизвика значителен интерес при предлагането на облигации, въпреки че от началото на юли, когато попадна във фокуса на инвеститорите, доходността по италианските ДЦК се повиши до нива, приемани за неустойчиви в дългосрочен план.

Американската инвестиционна банка Citigroup отбелязва, че за първи път от две години Италия предлага единствено 5-годишни облигации на аукцион, на който обичайно се предлагат ДЦК с различен матуритет за между 5 и 7 млрд. евро.

Миналата седмица доходността по 5-годишните италиански ДЦК нарасна до 7,8%, след което падна до 6,5% в петък. Позитивното развитие на политическата криза в Италия и придобиването на облигации от страна на ЕЦБ помогнаха за облекчаването на натиска върху италианския облигационен пазар

ЕЦБ, която сега се оглавява от италианеца Марио Драги започна да изкупува италиански и испански облигации през август в опит да успокои нарастването на лихвите по дълговете на двете страни, но Германия се противопоставя на подобна политика.

През 2012 г. Италия възнамерява да продаде облигации за 440 млрд. евро – приблизително същата сума като през 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още