IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за обезщетения при безработица в САЩ на най-ниско ниво от април

Търговският дефицит на страната се е свил до малко над 43 млрд. долара през септември

17:14 | 10.11.11 г. 1
<p>
	Безработни в САЩ чакат откриването на изложение за работа. Снимка: Ройтерс</p>

Безработни в САЩ чакат откриването на изложение за работа. Снимка: Ройтерс

Подадените искания за обезщетения при безработица в САЩ са намалели до най-ниското си ниво от април през миналата седмица, показват данни на трудовото министерство на страната, цитирани от CNBC.

Отчетеното понижение е за втора поредна седмица, уточняват от ведомството.

Първоначалните молби за помощи при безработица в Щатите са намалели с 10 000 до сезонно изгладените 390 000 броя за седмицата, която приключи на 5 ноември. Анализатори прогнозираха да бъдат подадени 400 000 заявления.

Трудовото министерство обаче ревизира леко нагоре данните за седмицата до 29 октомври. Тогава са били подадени 400 000 искания за обезщетения при безработица, а не първоначално обявените 397 000.

Продължително безработните в САЩ, които получават държавни помощи по специалните програми, са намалели с 92 хил. до 3,615 млн. души през последната седмица на октомври, показва още статистиката. Това е и най-ниското им ниво от средата на септември 2008 г.

Междувременно, според друг доклад на американското правителство цените на вноса са паднали повече от очакваното през октомври. Измерено е понижение на цените на вноса от 0,6%, след като през септември те нараснаха с 0,3%. Ако обаче се изключат цените на силно волатилните горива и храни, спадът на вносните цени е в размер на 0,4%.

Търговският дефицит на САЩ през септември се е свил до най-ниското си ниво от декември миналата година, показва още статистиката.

Сезонно изгладените данни на търговското министерство на страната сочат, че търговският дефицит се е свил до 43,1 млрд. долара, докато през август беше близо 45 млрд. долара. Износът е нараснал с 1,4% до рекордните за септември 180,4 млрд. долара. Вносът за месеца възлиза на 223,5 млрд. долара.

Данните за вноса от Китай, които обаче не са сезонно изгладени, показват спад до 36,4 млрд. долара през септември от 37,4 млрд. долара през август. Така търговският дефицит на САЩ с Китай се е свил до малко над 28 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 12 години
Докато С А Щ не си балансират търговията с Китай -икономиката им винаги ще има проблеми Балансиран търговски баланс може да се постигне по два начина -да намалят вноса или да увеличат износа към Китаи Второто може да стане ако китаиците освободят юана и стоиността му да се определя на пазара Чаоо Желая им успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още