IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадовете на американските индекси се задълбочиха в края на сесията

Спекулации за прекрояване на границите на еврозоната предизвикаха засилване на паниката сред инвеститорите

23:44 | 09.11.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

С рязък спад за индексите приключи сесията на Wall Street. Dow Jones претърпя най-лошия си ден от седем седмици насам, след като кризата в Италия се задълбочи и доходността по облигациите на страната надвиши ключовото ниво от 7%, пише MarketWatch.

Dow Jones се понижи с 3,20% до 11 781 пункта, S&P 500 отписа 3,67% до 1 229 пункта, а Nasdaq изтри 3,88% до 2 622 пункта.

Финансовите акции поведоха класацията на губещите, след като заради ситуацията в Италия натискът върху европейските банки значително се засили. С най-сериозни спадове се отчетоха книжата на Morgan Stanley, E-Trade Financial Corp, Citigroup, Wells Fargo, Bank of America, J.P. Morgan Chase и други.

Паниката сред инвеститорите се засили осезаемо, след като Handelsblatt съобщи, че партията на германския канцлер Ангела Меркел иска да се даде възможност на държави-членки на Европейския съюз и валутната общност да излизат от еврозоната.

Ройтерс на свой ред цитира анонимни източници, според които Германия и Франция вече обсъждат прекрояване на границите на еврозоната и по-силната интеграция между стабилните държави във валутното обединение на Европа.

“Гръцкият грип удари и Италия”, коментира пред Bloomberg Джеймс МакДоналд от Northern Trust Corp. в Чикаго, САЩ. “Инвеститорите се питат кой ще наследи Берлускони. Докато не научат неговата готовност и желанието му за реформи, пазарните играчи ще продължат да търсят по-висока доходност по италианските облигации”, допълни той.

Критики към Италия отправи и председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер. Той каза по време на среща с португалския премиер Педро Пасос Коельо, че Рим не само трябва да обявява икономически мерки, но и да ги прилага.

Юнкер даде за пример Португалия, която се опитва всячески да постигне заложените от кредиторите фискални цели. Той заяви категорично, че еврозоната не може да съществува без Португалия, а Италия трябва да докаже, че може да й се има доверие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още