IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силвио Берлускони обеща да подаде оставка

Решението на Берлускони последва парламентарен вот за бюджета на страната, на който стана ясно, че италианският премиер вече не разполага с мнозинство

21:53 | 08.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Италианският премиер Силвио Берлускони. Снимка Ройтерс</em></p>

Италианският премиер Силвио Берлускони. Снимка Ройтерс

Италианският премиер Силвио Берлускони ще подаде оставка, след приемането на ключови икономически реформи, съобщава BBC.

Решението на Берлускони последва парламентарен вот за бюджета на страната, на който стана ясно, че италианският премиер вече не разполага с мнозинство.

На фона на задълбочаващата се дълговата криза, както съюзници така и опоненти призоваха Берлускони да подаде оставка.

Днес цената за кредитирането на италианското правителство се повиши до нова рекордна стойност и това отново разпали страховете за способността на Рим да обслужва дълговете си.

Въпреки че италианският дефицит е сравнително нисък, инвеститорите се опасяват, че комбинацията от анемичен растеж и дълг надхвърлящ 1,9 трлн. евро може да превърне третата по големина икономика в еврозоната в поредната жертва на дълговата криза.

Европейският комисар по икономическите въпроси Оли Рен описа икономическата и финансова ситуация в страната, като „много притеснителни“.

Очаква се бюджетът на страната да бъде приет окончателно до края на месеца, но според анализатори оставката на Берлускони може да ускори този процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още