IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HP обмисля продажбата на webOS

Сред възможните купувачи са Amazon, Research In Motion, IBM, Oracle и Intel, но HP ще получи по-малко пари, отколкото похарчи за придобиването на софтуера

14:08 | 08.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
HP обмисля продажбата на webOS

Въпреки че HP реши да запази компютърното си подразделение, съдбата на  webOS все още е неясна.

Според информация на Ройтерс, получена от четири независими източника, HP е готов да продаде платформата на Palm срещу стотици милиони долари. Въпреки това исканата цена ще е по-малко от 1,2 млрд. долара, които HP плати за придобиването на Palm през април миналата година.

В продължение на повече от година обаче Hewlett-Packard не инвестира почти нищо в софтуера си, поради което и цената на WebOS не може да е висока. При евентуална продажба Hewlett-Packard ще се консултира от инвестиционната банка Bank of America Merrill Lynch.

Според Ройтерс няколко технологични компании вече са проявили интерес към подразделението, като основната причина за търсенето е портфолиото от патенти. Сред имената, които се свързват с възможна сделка, са Amazon, Research In Motion, IBM, Oracle и Intel. Пети източник е потвърдил пред Ройтерс, че HP е купил Palm главно заради патентите и производството на таблети не е било част от важно стратегическо направление. Именно тези патенти могат да се окажат апетитни за потенциалните купувачи.

След като Лео Апотекер застана начело на HP, webOS зае централно място в плановете на компанията и стана ясно, че платформата ще се използва в различни продукти, но по-късно идеята беше изоставена.

В скорошно интервю новият шеф на компанията Мег Уитман заяви, че HP все още обмисля бъдещето на webOS, както и дали да направи нов и подобрен таблет с платформата.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още