IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony е на загуба и през третото тримесечие

Заради спадащия бизнес с телевизорите и силната йена японският концерн намалява драстично финансовите си прогнози си за годината

10:15 | 02.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Sony трябва да се пребори със спадащите продажби на телевизори и силната йена. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Sony трябва да се пребори със спадащите продажби на телевизори и силната йена. Снимка: Ройтерс

Японският концерн за потребителска електроника Sony отчита загуба в размер на 27 млрд. йени (почти 252 млн. евро) за третото тримесечие. Като причина за слабите резултати Sony посочва силната йена и слабите продажби на  телевизори с плосък екран.

Концернът понижи също така и очакванията си за финансовата година. Сега Sony очаква да остане в зоната на загубите до март 2012 г., предава Ройтерс. Преди това компанията се надяваше да се възстанови от загубите още до края на тази година.

Оперативната печалба ще бъде с 90% по-ниска от досега очакваната, заяви производителят на игралните конзоли PlayStation и на телевизорите от серията Bravia при представянето на резултатите за тримесечието. Наводненията в Тайланд са се отразили на производството на камери на компанията, която трябва да се бори и с покачилия се курс на йената и слабите продажби на телевизори.

За свършващата в края на март 2012 г. финансова година Sony очаква печалба в размер на 20 млрд. йени (около 186 млн. евро). До този момент очакванията бяха за печалба от 166 млрд. йени. Нетният резултат се очаква да бъде минус 90 млрд. йени, след очаквана досега печалба от 60 млрд. йени.

Някога символ на японската високотехнологична мощ, днес Sony се опитва да се пребори с хитовите устройства и „умните телевизори“ на Samsung Electronics и доминирания от Apple пазар на смартфони.

Компанията е допълнение към дългия списък с японски фирми, които отчетоха слаби резултати през последното тримесечие заради силната йена, наводненията в Тайланд и слабите пазари в САЩ и Европа. Списъкът включва имена като Honda Motor, Panasonic, Nintendo и Nomura Holdings.

Акциите на Sony паднаха с 3,6% до 1 520 йени след обявяването на резултатите. Акциите на компанията загубиха 46% от началото на годината до вчерашната сесия, спрямо спада от 14% на цялата борса за същия период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още