IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ-София излезе на печалба през третото тримесечие

Продажбите на пазарния оператор се увеличават с близо 20% на годишна база

15:46 | 28.10.11 г.
БФБ-София излезе на печалба през третото тримесечие

БФБ-София излиза на печалба от 48 хил. лв. за деветмесечието на 2011 г. след печалба от 167 хил. лв. за третото тримесечие на годината, показва отчетът на дружеството публикуван чрез самата борса.

За първите 9 месеца на 2011 г. на БФБ-София са изтъргувани книжа за 811 млн. лв., което е ръст с 22% на годишна база. Броят сделки се увеличава с 13% до 173 444.

Важно за БФБ-София е колко от оборота е с акции и колко с облигациии, защото комисионите при двата типа книжа са доста различни, като по-високи са при акциите.

Резултатът на БФБ-София е подпомогнат в известна степен от въведената от 1 януари 2011 г. такса от минимум 1 лв. на сделка спрямо процент от размера на сделката преди това.

Продажбите на пазарния оператор се увеличават с 19% на годишна база до 667 хил. лв. за третото тримесечие и с 18% на годишна база до 1,7 млн. лв. за деветмесечието.

В същото време нефинансовите разходи намаляват с 9% на годишна база до 1,83 млн. лв. за деветмесечието на тази година. Разходите за възнаграждения са с 4,3% по-малки, а тези за външни услуги се стопяват с 12% спрямо същия период на миналата година.

Пазарният оператор обаче все още е зависим от приходите от лихви на база паричните си средства за общо 7,11 млн. лв. към 30 септември 2011 г. Държавният оператор има и ДЦК за 1,52 млн. лв., тоест ликвидните му средства са за над 8,6 млн. лв.

Приходите от лихви за деветмесечието на 2011 г. са за 219 хил. лв. и без тях борсовият оператор щеше да отчете загуба.

Традиционно печелившо е дъщерното дружество Сервиз финансови пазари ЕООД, като резултатът му ще се отрази в консолидирания отчет на БФБ-София.

Борсата е в процедура по приватизация в пакет с Централен депозитар АД. Мажоритарен акционер в пазарния оператор е Министерството на финансите.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още