IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: Дяволът по сделката за Гърция се крие в детайлите

Подробности по отписването на 50% от гръцкия дълг остават неуточнени, което осуетява калкулирането на новия спасителен фонд за еврозоната

13:57 | 28.10.11 г. 10
Автор - снимка
Създател
FT: Дяволът по сделката за Гърция се крие в детайлите

За мнозина наблюдатели по сделката за възстановяването на доверието в еврозоната най-важното е не това, което беше договорено, а детайлите, които останаха за доуточняване, пише Financial Times.

При взимането на всяко важно решение, каквото е това за втория спасителен план за Гърция и разширяването на спасителния план за еврозоната, може да изминат дни, преди детайлите по споразумението да бъдат окончателно финализирани.

„Детайлите, оставени за доизглаждане, през следващите месеци бяха повече, отколкото очаквахме“, казва Малкълм Бар, анализатор на JPMorgan. „Остава място за съмнение дали ключовите аспекти на споразумението ще бъдат изпълнени“.

Потенциално най-несигурният елемент от споразумението е сделката, сключена с кредиторите на Гърция, предвиждаща отписването на 50% от стойността на гръцките облигации.

Не само че понижаването на гръцкия дълг зависи от почти всички настоящи кредитори, участващи в плана, но и преговорите по фактическата подмяна на облигациите все още не са започнали.

„Тук точно може да останете малко изненадани, но това е мястото, където решихме да спрем миналата нощ. Специфични детайли по сделката като структурата на новите гръцки облигации остават да бъдат уточнени“, казва Чарлз Далара, изпълнителен директор на Института за международни финанси (IIF) и главен преговарящ от страна на частните инвеститори.

Тъй като гръцката сделка все още не е приключена, размерът на новия спасителен фонд за еврозоната не може да бъде калкулиран с точност.

Тези 1 трлн. евро, които бяха обявени, са базирани на догадки. „Това е приблизителна стойност“, признава германският канцлер Ангела Меркел. „Все още не знаем как това ще проработи.“

„Въпреки че споразумението има по-добра структура, а преструктурирането на гръцкия дълг е по-дълбоко в сравнение с ужасната сделка от юли, то може да бъде опорочено, тъй като повечето детайли все още не са договорени“, казва Сони Капур, директор на консултантската компания Re-Define.

Фокусът на следващата критична фаза от преговорите, които се очаква да продължат през следващите дни, ще падне върху програмата за подмяна на облигации, която трябва да бъде приключена до януари.

Според представители на европейските правителства, участвали в преговорите, в най-общи линии понижаването на гръцкия дълг ще означава, че притежателите на облигации ще ги заменят с нови за половината от номиналната стойност на старите. Реалната им стойност обаче в голяма степен ще зависи от тяхната доходност и матуритет.

Като се вземе под внимание доходността, матуритетът и други „подсладители“, като например 30 млрд. евро, които ще бъдат предоставени в подкрепа на новите облигации, загубите за кредиторите могат да се окажат чувствително по-малки от прогнозираните.

В допълнение, чрез преструктурирането на 200 млрд. евро гръцки дълг, който за момента е в ръцете на частните инвеститори, европейските лидери застрашават платежоспособността на най-големите гръцки кредитори – гръцките банки, които държат гръцки облигации за около 50 млрд. евро.

Високопоставен представител на ЕС обяви, че 30 млрд. евро от новия спасителен пакет за страната трябва да бъдат заделени за спасяването на гръцките банки. Вторият спасителен план за Гърция е в размер на 130 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
black_dragon
преди 12 години
Като чета Патилан и направо ми става смешно. Ходи човека от сайт на сайт и навсякъде бълва една и съща информация. И хората къде чели къде не му ръкопляскат. Защото много им харесва че някой ще страда и това не е той.А на мен по-скоро патилан ми е като клоун в цирка.... скача, вика, прави се на интересен да го забележат и прави циркови номера. Но хората които не мислят винаги са били над 85% от населението, така че нищо чудно няма в цялата история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
"Опрощаване с повече от 60% от дълга на Гърция е възможно...", даже Гърция няма да върне нито един цент! И никой, никога не е очаквал това! В момента сме свидетели на пълен цирк, разиграван с фалш, присъщ на изкуствено създадена организация с абсолютно неясни цели с изключение на една! Тотален чадър над корпорациите и банките за сметка на свободите и частната инициатива на "малкия човек. Европейският Съюз доказа, че няма аргументи за своето съществуване в полза на народите от Стария Континент. Напротив и България е една от страните, които трябва горко да съжаляват за присъединяването си към тази варварска институция - зле скроено прикритие на "Клуба на богатите". Гърците отново удариха джакпота. Истината е че, въпреки водения до сега, охолен живот на гърба на останалите страни в ЕС (в частност България - "Болен, здрав носи!"), те отново ще изплуват чисти пред милия поглед на костюмарите от Брюксел. " Дните на ЕС свършват, щом Гърците получат последните 110-те милиарда евро! Дните на еврозаврите с костюми, съшити със златните конци на безнадежно самовлюбените марионетки, са преброени, и гърците това много добре го знаят!. На гърците ЕС ще им плати сметката, ама нашата сметка кой ще плати?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Всеки човек, които си е показвал носа извън България, знае много добре, че нещата в България са много зле. Тотална наглост е да ни агитират, че България била стабилна, когато в "нестабилна" и "фалирала" Гърция заплатите са 5 пъти по-високи, а безработицата е по-ниска. А европейците са доволни, че няма да им се налага да плащат и на нас. Гърците си живеят като баровци. Даже полагащите ни се евросредства, не ни се отпускат, но на гърците се дават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Даааа........гърците започнаха да купуват българите с европейските пари! А *** Дянков го нарича инвестиция! Поне едно ще е добро, че няма вече да е нужно да ходим чак до Гърция да се цаним за "чистачи и гледачи" на гръцки пенсионери. Те си накупиха имоти по БГ. Направо тук ще им слугуваме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Дааа....... добре казано.ха,ха,ха.А и Дянков каза да чакаме, гръцки инвестициим, може пък да намажем малко и ние от тази криза, като Хитър Петър, стига сме били само "боксовата круша" на тоз скапан ЕС.Дано намажем и ние от гърците, като в приказката за Хитър Петър, дето си държал филията на парата: Хитър Петър отишъл в града на панаир. Скитал той от сергия на сергия, от улица в улица и изведнъж му замирисало на някакво хубаво ядене. Поогледал Петър и забелязал, че наблизо пред една гостилница къкре тенджера. Парата от яденето веднага възбудила глада на Хитър Петър, но той нямал в кесията си пукната пара. Все пак трябва да хапна някак! помислил бедният Хитър Петър. Той спрял при тенджерата, извадил от торбата си сухо парче хляб, подържал го над парата, докато омекне, и го изял. През това време гостилничарят гледал какво прави Петър. Щом изял хляба, Петър станал, изтърсил трохите от торбата, избърсал с длан устата и брадата си и тръгнал да си отива. Хей, чакай! Къде? изпречил се отпреде му гостилничарят. Как къде? Вървя си по пътя! отговорил Петър. Не ми плати! За кое? зачудил се Петър. За яденето! Аз само държах хляба над тенджерата да омекне малко от парата! За парата ще платиш! Днес и тя струва пари! настоял гостилничарят и хванал Петра за яката. В това време се насъбрали хора да чуят препирнята. Петър ги изгледал, усмихнал им се и запитал: Хора, кой от вас ще ми даде един сребърник да се разплатя с тоя проклет гостилничар. Аз веднага, още сега, ще му го върна. Няколко души развързали кесията си. Хитър Петър взел само от едного сребърник и го поднесъл с два пръста към гостилничаря: Ето на да видят всички. Плащам ти. За парата, която ядох, вземи звъна на сребърника! Дззънн Хитър Петър пуснал сребърника на плочника. Хората се присмели на алчния гостилничар, а Петра поздравили за остроумието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
EMONED
преди 12 години
Пак си мисля,че доста народ от Европа ще плаче заедно с евреина, че Господ е създал гръка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
затова казах,че трябва да се обнови:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
toto 2
преди 12 години
Алкатраз доколкото съм чувал е съборен отдавна има го само във филмите ,Ама кой ги би през ръцете да дават толкова кредити без обезпечение пустите му банкери 350 млрд. не са отднес...Светът не върви на добре "Когато печелят печелят само те ,а когато губят плаща целия ЕС..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
ABBA
преди 12 години
Стига бе, Ц.Ц. е физкултурник :) и не плаши престъпност, корупция и нечисти интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
Значи, има един курорт - Алкатраз. Само трябва да се обнови, и мисля че може да събере Меркел, Саркози и всички "експерти" които казаха, че са се споразумели за "нещо" си. Затваряме ги там за неопределено време с 2 компютъра и да си прехвърлят цифри с колкото си искат нули напред назад.П.П. Слагаме Ц.Ц. с калашник на рамо на пост пред вратата и светът ще е сигурен ROFL!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още