IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фазерлес: 2011 г. е доста по-добра от предходните две, имаме повече нови клиенти

Разходите на дружеството за основната му суровина нарастват много сериозно поради изключително голямата конкуренция и безконтролния износ, се казва в доклада му за дейността

12:24 | 26.10.11 г. 1
Фазерлес: 2011 г. е доста по-добра от предходните две, имаме повече нови клиенти

Фазерлес АД, Силистра реализира загуба от 81 хил. лв. през третото тримесечие на 2011 г. спрямо загуба от 6 хил. лв. за съпоставимия период на миналата година, показва отчетът на дружеството, публикуван чрез БФБ-София.

Резултатите за третото тримесечие са по-слаби, тъй като предвид ремонта реалното производството е само в два от месеците, се казва в междинния доклад за дейността.

Ръстът на продажбите се забавя чувствително до 15% на годишна база през третото тримесечие (4,75 млн. лв.) спрямо 53% ръст за първото полугодие (до 10,9 млн. лв.). Продажбите за деветмесечието на 2011 г. са 15,7 млн. лв., или ръст с 39% на годишна база.

Печалбата за деветмесечието е 729 хил. лв., като се увеличава 30 пъти спрямо едва 24 хил. лв. за съпоставимия период на миналата година. Тя е шест пъти повече от печалбата за цялата 2010 г. и 81% от обявената прогноза за 2011 г., посочват от дружеството.

"Реализацията на продукция през 2011 г. е значително по-добра от предходните две години, белязани от знака на кризата. Успоредно с ръста на продажбите за традиционните клиенти, отчитаме нарастване и на продажбите за нови клиенти. За да се изпълнят всички заявки на клиентите в средата на годината е пусната в експлоатация и реконструираната втора технологична линия, която беше спряна в началото на кризата – в края на 2008 г.", се казва в междинния доклад.

"Приходите от продажби се формират под влияние на признаци на оживление на пазарите и сериозна конкуренция. Разходите за производство, особено за основната суровина – дървесината, нарастват много сериозно поради изключително голямата конкуренция и безконтролния износ на дървесина извън Европейския съюз и пълната незаинтересованост на държавата за изнасянето на твърде дефицитната необработена суровина. България започва да се превръща в суровинен доставчик за дървопреработващата промишленост на Турция и за биоенергийните централи на “бедната” на гори Австрия", се казва в отчета на силистренското дружество.

"За ограничаване на ефекта от ръста на суровинните разходи е в изпълнение програма за увеличаване на дела на дървените отпадъци, ползвани като суровина за основното производство. За това са направени и сериозни инвестиции", споделят от дружеството.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
"Разходите за инвестиции към края на третото тримесечие на 2011 г. са за 2,1 млн.лв., като още в първите дни на октомври сумата се увеличава с още 600 хил. лв.", пише в отчета. Най-сериозни инвестиционни разходи са направени за обезпечаване на доставката и преработката на дървесина и дървени отпадъци - доставени са и са в експлоатация 5 влекача DAF, както и 3 ж.п. вагона.

"Средно списъчният състав на персонала в края на третото тримесечие на 2011 г. е 278 души, като към 30 юни, след пускане на втората технологична линия, персоналът е увеличен на 310 души. В сравнение с 2008 г. (преди кризата), при работа на двете линии персоналът беше 420 души, което е показателно за увеличената производителност на труда, а това е една от основните цели на дружеството", се съобщава в публикувания отчет.

За последните 12 месеца акциите на Фазерлес АД поскъпват с 32% до 38,20 лв. за акция и 20 млн. лв. пазарна капитализация. Разпределен е и брутен дивидент от 0,20 лв. на акция.

Свързани компании:

Фазерлес АД(FZLS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
cymru
преди 12 години
Балонче хвърковато,Червено като мак,Приятелче крилато,Защо побегна пак?Във моята ръчицаНе ти ли бе добре?Отскубна се и литнаКъм синьото небе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още