IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските акции спаднаха заради съмнения относно решаването на кризата в Европа

Европейската финансова система е пред колапс и без рекапитализацията на банките, те ще започнат да фалират, смята анализатор

23:37 | 25.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските акции спаднаха заради съмнения относно решаването на кризата в Европа

Американските акции се понижиха рязко в последния час от сесията във вторник на фона на съмненията относно способността на еврозоната да намери решение на дълговата криза в региона, предава CNBC.

Индексът на 30-те водещи американски компании - Dow Jones Industrial Average (DJIA) се понижи с 1,7% до ниво от 11 707 пункта, S&P 500 спадна с 2% до 1 229 пункта, а Nasdaq Composite загуби 2,3% до 2 638 пункта.

„Пазарът очакваше доста позитивни новини от Европа, които може би не са толкова вероятни в близко бъдеще”, коментира Адам Паркър, управляващ директор и стратег щатски акции в Morgan Stanley.

Акциите увеличиха загубите си, след като според източници на Ройтерс предхождащата среща на финансовите министри от еврозоната преди утрешната среща на лидерите от региона, макар да не бе официално потвърдена предварително, е била отложена, тъй като не са били изчистени детайлите по въпросите, предмет на обсъждане.

”Европейската финансова система е изправена пред пропастта и докато рекапитализацията не бъде осъществена, банките ще започнат да фалират”, смята Дъг Коут, главен инвестиционене стратег в ING Investment Management. "С отлагането на срещата Европа рискува разпространение на кризата."

Инвеститорите бяха изнервени и от изявлението на германския канцлер Ангела Mеркел, която заяви, че страната ѝ се противопоставя на израз в проекторешение за утрешната среща на високо равнище на ЕС, с който се призовава ЕЦБ да продължи да изкупува облигации на вторичния пазар.

Акциите на Deutsche Bank понижиха стойността си с 0,4%, въпреки че германският финансов гигант надхвърли очакванията за печалба през третото тримесечие, а тези на UBS отстъпиха с 0,2% заради по-слабия от очакваното спад на печалбата.

Книжата на Xerox прибавиха 0,3%, след като печалбата и приходите на компанията през третото тримесечие надхвърлиха предварителните прогнози на анализаторите, а тези на British Petroleum скочиха с 4% заради по-ниска същинска печалба за третото тримесечие, която обаче остана по-висока от очакванията.

Акциите на United Parcel Services поевтиняха с 2,1%, макар че компанията оправда очакванията за приходите и печалбата през третото тримесечие.

Икономическите новини от деня показаха, че потребителското доверие в САЩ през октомври е достигнало най-ниското си ниво за последните 2 години и половина, понижавайки се до 39,8 пункта от коригираните нагоре 46,3 пункта през септември, докато анализатори, анкетирани от FactSet, очакваха среден показател от 47 пункта.

Цените на еднофамилните жилища в САЩ през август пък остават на досегашното си ниво. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха среден ръст от 0,1%. Без сезонното изглаждане ценовият ръст се забавя, като индексът нараства с 0,2% след повишение от 0,9% през юли.

Златото поскъпна с 3,1% до 1 703 долара за трой унция, а среброто скочи с 5,2% до ниво от 33,29 долара.

Американският лек петрол се повиши с 1,3% до 92,44 долара за барел, а петролът тип Брент прибави 0,1% до ниво от 110,92 долара.

Еврото отстъпва с 0,2% до 1,391 долара, а доходността на базовите 10-годишни американски ДЦК спадна с 0,12 процентни пункта до 2,12%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още