IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МФ проведе първия у нас аукцион за замяна на ДЦК без движение на парични потоци

Министерството замени над 25 млн. лв. номинал от емисия с остатъчен матуритет от 3 месеца за такава с повече от 5 години до падежа, като целта е постигане на плавен профил на погашенията по дълга

21:06 | 25.10.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
МФ проведе първия у нас аукцион за замяна на ДЦК без движение на парични потоци

Министерството  на финансите продължи предприетите от началото на тази година поредица от активни операции по управлението на държавния дълг с проведения за първи път вчера, 24 октомври, аукцион за обратно изкупуване на държавни ценни книжа, без определен срок, чрез замяна с ДЦК от друга емисия (switch auction).

Целта на аукциона е изглаждане на погасителния профил на плащанията по държавния дълг в началото на 2012 година, съобщиха от финансовото ведмоство.

За  обратно изкупуване беше предложена емисия с оригинален матуритет от 5 години (source bond) и остатъчен матуритет към датата на провеждане на операцията от 3 месеца (падеж на 24.01.2012 г.), като в замяна беше предложена седемгодишна облигация (settlement bond), емитирана на 17.02.2010 г. с падеж на 17.02.2017 г., която към датата на операцията е с остатъчен матуритет от 5 години и 4 месеца.

Номиналната стойност на заявените и съответно одобрени поръчки е в размер на около 25,2 млн. лева, като след този аукцион обемът на емисията премина 250 млн. лева. Предложените на аукциона цени за обратно изкупуване са по-ниски от пазарните котировки за тази емисия, като среднопретеглената цена за 100 лв. номинал по Емисия 300/2007 е 100,57 лв. с доходност 1,69%.

Цената, по която пазарните участници придобиха Емисия 401/2010, беше предварително фиксирана на 100,75 лв. за 100 лв. номинал с доходност 4,39%. Реализираният спред по седемгодишната емисия, с която се извърши замяната, спрямо германските федерални облигации със сходен остатъчен матуритет, отбеляза намаление в сравнение с предходните преотваряния на тази облигация. Това е един от най-ниските регистрирани до момента спредове в този матуритетен сегмент, посочват от МФ.

Участие в първия в България аукцион за замяна на ДЦК без движение на парични потоци, регистрираха първични дилъри, които имат традиционно силно присъствие на вътрешния дългов пазар. Министерството на финансите отчита интереса на пазарните участници към подобен вид операции за управление на инвестиционните портфейли и възнамерява и в бъдеще да продължи да предлага нови методи и инструменти при управлението на вътрешния дълг.

Проведената операция по обратно изкупуване чрез замяна има положителен ефект върху бюджетните разходи през 2011 година. Резултатите от проведената  операция са индикатор за повишаване на интереса от държателите на български държавен дълг към предлаганите от МФ нови за България техники и инструменти на пазара на ДЦК и насърчават търсенето на нови възможности и подходящи инвестиционни алтернативи на вътрешния пазар.

Решението на Министерството на финансите за провеждане на тази операция е в съответствие с целите, насочени към  постигане на плавен профил на погашенията по дълга и редуциране на риска  за рефинансиране на суверенния портфейл задължения, без да се увеличава размерът на държавния дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
natty
преди 12 години
Не е така, чрез подобни аукциони се променя само матуритетната структура на дълга, а не обема му. Така че всяко следващо правителство, както и настоящото ще си плаща и ще емитира нов дълг, въпросът е да не се увеличава неговия обем безпричинно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
pavlin375
преди 12 години
Намаляването на паричните потоци по време на криза увеличава търенето на истинската любов. Сезонните трендове също да се вземат предвид .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Интересно, не е заменена цялата емисия, а само част от нея, т. е. отделена е "една сума", какво ли става ако "някой" си купи тази част........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
all_trader2
преди 12 години
Симео Дянков работи н полза на СБ и МВФ и трябва да му лъде потърсена личнa отговоност за безумията които натвори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
Аврен
преди 12 години
Сумата е твърде малка за да има някаво съществено значение....Но пък може това да е само опит с цел да се види какво ще стане...така , за проба....Дянков трупа професионален опит за сметка на държавата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
novak li sam
преди 12 години
Струва ми се, че сделката цели да се прехвърлят заъдлженията по изплащане на дълга на следващото правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още