IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси си обърнаха гръб

Поредица спекулации и новини за срещата на високо равнище на лидерите на държавите-членки от ЕС бяха с основна заслуга за волатилната сесия

23:53 | 20.10.11 г.
Американските индекси си обърнаха гръб

Основните индекси на американските борси днес приключиха на различни територии, след като варираха в широки граници в рамките на сесията, а брокерите пресяваха водещите заглавия от еврозоната преди ключовата среща в неделя на лидерите на държавите-членки на Европейския съюз, предаде CNBC.

Dow Jones спечели 0,3% до 11 541,78 пункта след постоянно люшкане между печалба и загуба, като в 11 поредни дни приключва на различна територия. В дългата история на индекса има едва 5 подобни серии, като последната е била през май 2009 г.

Акциите на Intel, понижили стойността си с 2,6% до 23,61 долара, и тези на  Boeing, поевтинели с 1% до 62,49 долара дърпаха индекса на сините чипове надолу, а акциите на JPMorgan, прибавили 2,7% към стойността си, и тези на Alcoa, поскъпнали с 1,8% до 9,95 долара, го теглеха в обратната посока.

Индексът Standard&Poor`s напредна с 0,5% до 1 215,39 пункта, докато Nasdaq Composite отстъпи с 0,2% до 2 598,62 пункта.

Френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел обявиха, че най-късно до сряда ще се проведе втора среща на лидерите на държавите-членки на ЕС след тази в неделя, докато двамата ще обсъдят и в събота противоречията си по плана за спасителни мерки, които да помогнат за преодоляването на дълговата криза в еврозоната.

„Нещата изглеждат, като че ли те отлагат срещата със седмица“, заяви Арт Гашен, директор на борсовите операции в  UBS. „Опасението е, че имаше краен срок и изглежда, че няма да се споразумеят, ... осигурявайки допълнително време за пазара да поеме въздишка на облекчение, но не съм сигурен, че той ще го приеме по този начин“, добави той.

Инвеститорите похабиха доста нерви около спекулациите, че срещата на високо равнище, която трябва да се състои в неделя, ще бъде отложена за втори път, след като това се случи на 17 октомври.

„От ден на ден излизат слухове от Европа за това как смятат да се справят с дълговите проблеми, като слуховете варират от позитивни до негативни“, заяви Тод Салъмоун, директор за изследванията в Schaeffer's Investment Research. „Това рефлектира върху променливите нагласи в търговията, докато не се изясни какъв тип решение ще вземат европейските лидери“, добави той.

Междувременно гръцкият парламент прие окончателно законопроекта за нови мерки за строги икономии, включващи намаляване на заплати и вдигане на данъци, чието гласуване бе поставено като предварително условие за отпускането на поредния транш от спасителната програма за страната.

Акциите на Nokia скочиха с 6,2% до 6,50 долара, след като компанията публикува по-малки от очакваното загуби през третото тримесечие.

Новите молби за помощи за безработни се понижиха над предварителните прогнози, но продажбите на съществуващи жилища се понижиха с 3% през септември, опровергавайки очакванията за спад от 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още