IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гайтнър: САЩ ще играят „много голяма роля“ в подпомагането на Европа

МВФ разполага с достатъчно ресурси, за да финансире в Европа схема, подобна на американскат програма за освобождаване от проблемни активи, твърди министърът на финансите на САЩ

19:15 | 14.10.11 г. 7
Гайтнър: САЩ ще играят „много голяма роля“ в подпомагането на Европа

САЩ планират да се превърнат в по-активен партньор в нарастващите усилия за изправянето на Европа на крака във финансово отношение, заяви американският министър на финансите Тимъти Гайтнър пред CNBC.

Според Гайтнър Международният валутен фонд разполага с „доста съществени“ ресурси, за да финансира схема, подобна на американската програма за освобождаване от проблемни активи, която преведе финансовите институции в САЩ през кризата от 2008-2009 г.

„Разбира се, чрез МВФ ние вече планираме доста голяма роля. Щастливи сме да видим, че МВФ продължава да играе тази роля в подкрепа на по-мощна и обширна стратегия, където собствените ресурси на Европа, които са много големи, се разгръщат в много по-голяма степен“, посочи министърът на финансите на САЩ.

Той отказа да коментира какъв размер би могла да достигне помощта за Гърция или други държави, които биха могли да имат проблеми с изплащането на текущите си задължения. Според него каквито и да са евентуалните числа, не би имало никакво съмнение, че ще бъдат повече от достатъчни.

„Основно правило в управлението на финансови кризи е да сте сигурни, че разполагате с ниво на ресурси, по-голямо от евентуалните нужди, пред които сте изправени“, обясни Гайтнър. „Ако пазарите виждат това, те ще имат стимул да продължават да отпускат кредити, да инвестират и да придобиват по-големи експозиции спрямо подобни държави“, добави той.

Според него от следващата седмица МВФ ще разполага с „една по-изчерпателна стратегия“ за разрешаване на проблема. Когато това стане, смята американският министър на финансите, заплахата от мащабна световна рецесия ще намалее и това ще направи по-лесно откриването на решения.

„През последните няколко седмици наблюдаваме донякъде окуражаващи данни по целия свят. Виждате стабилен, постепенен – не силен, но постепенен – ръст в големи сектори от американската икономика и виждате част от това да става и извън САЩ“, посочи той.

„Опасенията, че светът може да навлезе във фаза на по-слаб растеж, които наблюдавахте през лятото, донякъде избледняха“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
interest-free
преди 12 години
От такива като теб, които уж не им харесва, но с цяло гърло пропагандират да не мислим тоз или онзи, а в случая основният виновник за цялпстното състояние на света САЩ, щот видите ли били шефа... За к'ви шефове може да иде реч. Това все едно, твой близък човек да е блъснат от кола( да пази Господ) и да е изгубил съзнание, а дошлият спешен екип да почне да му мери температурата, дали случайно не е настинал. Ти как би реагирал, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Ами да - от тяхна си гледна точка, хамериканците не правят нищо лошо - обезценяват заемите, които са взели. Обаче пропускаш, че това не е от вчера и днес, а от едно-две десетилетия. Т.е. от едно две десетилетия САЩ лъже кредиторите си чрез печатане на пари и натъкмена статистика за инфлацията си. Т.е. реалните лихви по щатския дълг от доста, доста време са отрицателни. Така че, тая песен, как след година две нещата ще се променят и финансите на САЩ ще бъдат затегнати, най-вероятно няма да се случи. Поради простата причина, че тогава дълговете ще са още по-големи и ще е още по-неизгодно да се плащат (в реално изражение). Казано накратко - годините на долара, при това не само като световна валута, а и като местна, са преброени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Така е - и европейците печатат, но много, много по-умерено и пресметливо - колкото да задържат положението. И това е така защото ако печатат повече ще обезценят в много голяма степен и собствени кредити, а американците обезценяват (предимно) чужди кредити. От там и голямата разлика в поведението на едните и другите. Затова и Китай, Русия и Бразилия искат да прехвърлят активите си от долари в евро - защото смятат, че в переспектива еврото ще се обезцени по-малко. Естествено, Германия не е въодушевена от тази идея и затова тяхната "помощ" (на Китай, Русия и Бразилия) не се приема особено радушно. Защото Германия смята, че дълговете трябва да се плащат, при това с необезценени пари. За разлика от САЩ, които явно смятат да прекарат кредиторите си с печатницата на Фед. Това обаче вече и на малките деца започва да им става ясно (на Китай, Русия и Бразилия отдавна им е ясно).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
George_Petrov
преди 12 години
какво лошо правят американците се чудя сега.всеки който поне малко разбира от финанси знае че са прави.там размиват дълговете чрез контролирана инфлация.в момента е важен разтежа.не ни интересува инфлацията поне следващите 2 години.след това ще затегнем финансовата система с продаване на купените облигации и по висока лихва на централната банка с по високи изисквания на капиталова адекватност за банките.Колкото по-бързо реагираш по време на криза толкова по-евтино ти излиза.виждам последната година че европейските политици не могат да вземат решение за кризата.кой ли да плати сметката - само не аз.Направо са жалки.нищо чудно че всеки инвеститор продава облигациите си в еврозоната и никой не купува новите емисии при рефинансиране.и сега всички страни плащат по високи лихви освен германия и франция.а при дълг 100 процента 2 пункта увеличение е направо убииствено.имаме си монетарен съюз но нямаме фискален.е браво -чудесна идея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
aristotel
преди 12 години
Може и стратегията на ХАмериканците да е грешна, но проблема със заема е за кредитора а не за длъжника, така, че те печатат и НИКОГА няма да връщат дълга. и ГЕРМАНИЯ и КО пак ще плащат този път за ХАмериканците инак ще има социални бунтове масови безредици и от там США ще извадят ТОЯГАТА т.е. самолети бомбандировачи 1-2-3-4-5-6 Американски флот ще се юрнат но този път не към СРЪБИЯ а към непослушковците. Така , че пийте яште УМЕРЕНО заради холестерола, носете си новите дрехи пък каквото дойде там и гол ХАСАН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
kofe85
преди 12 години
а тези евра които ще дават на банките какво е ако не печатане , хамериканците не ги мисли ..... докато зелените са алтернативната валута те са шефа !!! и на мен не ми харесва но е така !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Хе-хе, хамериканците по всякакъв начин се опитват да накарат Европа да тръгне по техния път. Пътя на покриването на старите дългове с нови такива пък каквото стане. То не бяха призиви за общи облигации, за разцепване на еврозоната и т.н и т.н. Да, ама германците не са вчерашни и според мен, в края на краищата, тяхната стратегия е правилната и ще доведе до успешен край. Печатането на пари никога и никъде не е оправило никого.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още