IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръст на гръцките облигации след положително изявление на кредиторите на страната

Очаква се Гърция да получи поредния транш от първия спасителен пакет в началото на ноември

18:12 | 11.10.11 г.
Ръст на гръцките облигации след положително изявление на кредиторите на страната

Двугодишните гръцки облигации се повишиха, след като инспекторите на Европейския съюз (ЕС), Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) заявиха, че Гърция е постигнала важен напредък с фискалната консолидация на бюджета си.

Доходността по облигациите се понижи с 20 базисни пункта до 73,20%, след като по-рано през деня достигна 77,15%.

Междувременно стана ясно, че Гърция най-вероятно ще получи поредния транш от кредитната подкрепа на стойност 8 млрд. евро в началото на ноември. Изявление в този смисъл бе направено от страна на „тройката“ международни кредитори на балканската държава - Европейският съюз, Международният валутен фонд и Европейската централна банка.

Уточнено бе, че траншът ще бъде преведен, след като Еврогрупата и управителният съвет на МВФ одобрят резултатите от доклада на своите инспектори в Атина, чиято мисия приключи днес. 5,8 млрд. евро ще дойдат от държавите членки на еврозоната, а 2,2 млрд – от МВФ.

Гръцките кредитори признават също, че рецесията в икономиката на страната ще бъде по-дълбока от досегашните прогнози, а възстановяването се очаква да започне едва от началото на 2013 г.

По-рано гръцкото правителство внесе в парламента на страната проектобюджет за 2012 г., предвиждащ спад на брутния вътрешен продукт на страната с 2,5%, макар предварителните оценки да сочеха, че от 2012 г. гръцката икономика трябва да започне да расте.

„Тройката“ е съгласна с оценките на гръцкото правителство, че страната не се вмества в набелязаните рамки на дефицита да 2011 г., макар да отбелязва специално напредъка в тази област. „Постигането на целите на бюджетната консолидация вече не изглежда възможно, отчасти заради по-нататъшното понижаване на БВП на страната“, се казва още в документа.

По-рано правителството преразгледа целта за бюджетен дефицит през годината от 7,6% от БВП до 8,5% от БВП, но обеща на кредиторите допълнителни мерки за икономии под формата на нови данъци, намаляване пенсиите и на заплатите и съкращаване на държавните служители.

„Що се отнася до 2012 г., мисията смята, че допълнителните мерки, обявени от правителството, в съчетание с настойчивото реализиране на коригираната средносрочна бюджетна програма трябва да бъдат достатъчни, за да върнат бюджетната програма към набелязаните цели и да бъде постигнат целевият бюджетен дефицит от 14,9 млрд. евро“, се посочва в изявлението.

Кредиторите отбелязват също, че страната няма да може да получи планираните за 2011 г. приходи от приватизация въпреки напредъка в това отношение, като се аргументира със забавянето на подготовката на активите, предназначени за приватизиране и влошените пазарни условия. Въпреки това до края на 2014 г. се планира приходите от приватизация да достигнат 35 млрд. евро.

Гърция се задължи да приватизира летища и пристанища, енергийни компании и инфраструктура, както и печеливши държавни компании в различни икономически отрасли. До момента обаче не е приватизирана нито една голяма компания в рамките на новата програма с изключение на дял от телекомуникационния монополист ОТЕ на германския концерн Deutsche Telekom.

Кредиторите изискват от Гърция и допълнителни мерки за стабилизиране на бюджета за 2013-2014 г., които ще трябва да бъдат одобрени до средата на 2012 г. „Важно е тези мерки да бъдат концентрирани върху разходите“, се уточнява в тяхното изявление.

Според „тройката“ темпото на реформи не е достигнало „критичната маса“, необходима за обрат в инвестиционния климат в страната, макар че износът на стоки и услуги нараства.

Инфлацията пък се е забавила и ще падне под средния показател за еврозоната, смятат експертите на „тройката“. Според данни, публикувани днес от гръцката статистическа служба обаче инфлацията в страната през септември на годишна база се е ускорила до 3,1% при 1,7% през август.

Гръцките кредитори искат от Гърция и по-голяма гъвкавост на пазара на труда, отбелязвайки като много важна стъпка в правилната посока отказа на правителството от задължителното удължаване на колективните трудови договори, които обхващат цели сектори.

По-нататъшният успех на програмата за бюджетна стабилизация зависи от приходите от приватизация и програмата за замяна на гръцки държавни облигации с отстъпка, подчертават експертите, визирайки приноса на частните инвеститори във втория спасителен пакет за Гърция, съгласуван от лидерите на еврозоната на срещата им на 21 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още