IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на Wall Street приключиха сесията със силни ръстове

Новината за плана за рекапитализация на банките в Европа подейства освежаващо на инвеститорите

23:26 | 10.10.11 г.
Индексите на Wall Street приключиха сесията със силни ръстове

Цените на американските акции отбелязаха най-силния си еднодневен ръст от шест седмици насам, след като германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози обявиха, че подготвят план за рекапитализация на банките в Европа, пише MarketWatch.

Индексите на Wall Street последваха ръста на европейските пазари и в края на сесията Dow Jones се покачи с 2,97% до 11 433 пункта, S&P 500 добави 3,41% до 1 195 пункта, а Nasdaq напредна с 3,50% до 2 566 пункта.

С най-силни ръстове се отличиха акциите на банките, сред които най-силно се покачиха цените на книжата на Morgan Stanley, Goldman Sachs, Citigroup и други.

“Европа предприе много добра стъпка”, коментира пред Bloomberg Питър Янковскис от Oakbrook Investments. “Хората говорят за фалит на Гърция, но истинският двигател на пазарите са не събитията в Гърция, а събитията около банките и техните експозиции към дълг”, допълва той.

“Имаше сякаш нежелание да се адресира като проблем рекапитализацията на банките. Съобщението за плана обаче се приема като признаване на проблема и това може да се разгледа като сериозен напредък”, добавя Ръс Костерич, главен инвестиционен стратег в iShares, цитиран от  MarketWatch.

Други анализатори обаче се опасяват, че пазарите реагират твърде бурно на новината. Меркел и Саркози не оповестиха конкретни детайли по плана за рекапитализация. Той ще бъде представен в края на октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още