IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът на Саркози и Меркел подкрепи ръста на европейските индекси

Лидерите на водещите европейски икономики се ангажираха с конкретни резултати за решаването на кризата

20:35 | 10.10.11 г. 3
Планът на Саркози и Меркел подкрепи ръста на европейските индекси

С повишения за индексите приключи сесията на основните европейски пазари.

В края на търговията британският FTSE 100 се покачи с 1,80% до 5 399 пункта, в Германия DAX 30 добави 3,02% до 5 847 пункта, а във Франция CAC 40 напредна с 2,07% до 3 161 пункта.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 отбеляза най-голямото си четиридневно рали от ноември 2008 г., след като германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози съобщиха, че подготвят план за рекапитализация на банките, предаде Bloomberg.

“До края на месеца ще имаме отговор на дълговата криза”, заявиха на съвместна пресконференция Меркел и Саркози.

“Чудесно е, че двамата водещи европейски лидери се ангажираха да постигнат конкретни резултати”, коментира пред агенцията Микел Петерсен от Nordea Private Bank в Копенхаген.

“Оптимизмът задвижи пазара след знаците за сближаване”, допълни Анита Палух от Gekko Global Markets в Лондон.

С резки ръстове се отличиха акциите на банките.

В Германия пазарната капитализация на Adidas нарасна с 3,7 на сто, след като производителят на спортни стоки прогнозира по-силен ръст на продажбите си в Русия. Акциите на Henkel се покачиха с 2,2%, на Premier Oil – с 3,3%, на Burberry Group – с 1,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 9
Иван Митев
преди 12 години
Кризата в Европа е с качество на детска болест на пазарна иканамика, защото е последица от конкретна държавна финансова Грешка на Джон Лоу (За Европа - При стопанство с Евро, продължена употреба на несъвместим с тези пари, наследен от време с ползване на Златни пари начин на държавно финансово управление).До 24 часа време след ликвидиране на Грешката на Джон Лоу в съответна страна (в т. ч. в Гърция) - кризата в тази страна ще се премахне.При запазване на представения държавен управленски недъг ще последва (подобно през 1996/7 г. в Р. България и през различни години в други страни) стихийно развитие на криза и хиперинфлация, при която по извратен пазарен път се възстановяват деформирани от Грешката на Джон Лоу стопански равновесия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Diadomraz17
преди 12 години
Само че всяко едно "БЛЯ" на Саркози и Меркел може да означава наливане на десетки или стотици милярди евро ликвидност в банките. Как няма да реагират пазарите....! ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
koly-03
преди 12 години
Не мога да повярвам , че пазарите са толкова наивни! Какво казаха тези двамата : бля,бля ще подкрепим еврото, бля-бля ще подкрепим банките, бля-бля нищо! Какви сме "леминги" просто не е истина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още