IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Sony иска да стане едноличен собственик на Sony Ericsson

Изкупуването на дела на шведите може да струва на японския концерн до 1,3 млрд. долара

12:31 | 07.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Скоро надписът&nbsp;Sony Ericsson може да остане в историята. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Скоро надписът Sony Ericsson може да остане в историята. Снимка: Ройтерс

Когато преди 10 години японският електронен концерн Sony и шведският производител на телефони Ericsson създадоха общата си компания Sony Ericsson, анализаторите нарекоха сделката трезва стъпка. Съдружието се приемаше за спешно и за двете компании - Sony трябваше да печели пазарен дял, а Ericsson да спре загубите си в мобилното си поделение.

Също по толкова разумен начин този съюз може да бъде прекратен. Според информация на Wall Street Journal японците имат намерение в бъдеще да поемат сами бизнеса на общия мобилен производител. Както пише вестникът, Sony е пред изкупуване на дела от 50% на шведския си партньор, за да поеме изцяло джойнт венчъра.

По този начин японците искат да се намесят по-силно на пазара за смартфони, таблети и компютри. През последните няколко години Sony Ericsson често отчиташе загуби. Освен това компанията страда от спадащи пазарни дялове. Бързият ръст на смартфоните изненада производителя – според данни на Gartner пазарният дял на компанията е спаднал от 8% през 2008 г. на по-малко от 2% през 2011 г. 

Фокусирайки се върху операционната система Android на Google, компанията отново излезе на малка печалба, но изоставането й от други производители като Apple и Samsung е огромно. Sony Ericsson е заплашена дори от изпадане от самата надпревара. От гледна точка на Sony не е много удачно смартфони и модерни плоски компютри да се разработват и произвеждат в отделни компании. 

При това на японците не им допада и фактът, че предлагат продуктовото си портфолио под различни имена – докато например таблетите са с марката Sony, смартфоните се появяват в магазините с логото на Sony Ericsson. По време на берлинското изложение за електроника през есента мобилните телефони на Sony Ericsson бяха изложени в палатата на Sony редом с телевизори, фотоапарати и таблети.

Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още