IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания обяви нов план за изкупуване на активи от банките

Централната банка на страната остави основния лихвен процент рекордно нисък, но ще изкупи държавни и корпоративни облигации за още 75 млрд. лири

14:53 | 06.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Великобритания обяви нов план за изкупуване на активи от банките

Основният лихвен процент на Острова остава без промяна на рекордно ниското ниво от 0,5 на сто. Английската централна банка обаче ще предприеме нов план за изкупуване на активи, този път на стойност 75 млрд. паунда.

Това са основните новини от днешното заседание на ръководителите на монетарната институция, пише Ройтерс.

С решението си Английската централна банка увеличава размера на програмата си за изкупуване на активи до 275 млрд. лири. Целта на този ход е да се насърчи кредитирането и да се намали напрежението на финансовите пазари.

Финансовият министър Джордж Осбърн е обявил, че правителството ще проучи и други начини за насочване на финансови средства към малкия бизнес. Той е дал одобрението си за изкупуването на ценни книжа, като се очаква централната банка да придобие както държавни, така и частни облигации.

Процедурно е необходимо централната банка да получи позволение от финансовото министерство за подобни действия. В мотивите за искането е посочено, че глобалната икономика се е забавила и че кризата в еврозоната води до сериозно напрежение на финансовите пазари.

Изкупуването на активи ще стане през следващите четири месеца чрез специален инвестиционен механизъм, управляван от централната банка. Действията му обаче се ползват с гаранциите на правителството.

Заради глобалната финансова криза основният лихвен процент във Великобритания е на рекордно ниското ниво от 0,5 на сто вече повече от две години и половина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още