IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

HSBC понижи прогнозите си за повечето азиатски икономики за 2011 и 2012 г.

Европейската дългова криза и слабата американска икономика ще засегнат тежко износа на континента, предвиждат от банката

10:57 | 06.10.11 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най голямата европейска банка - британската HSBC Holdings - понижи оценките си за икономическия растеж на повечето азиатски икономики, като се позова на заплахите за износа и отражението на понижаващия се курс на местните акции и валути, съобщи Bloomberg.

Европейската дългова криза и напредващата с мъка американска икономика сигнализират, че износът от Азия „почти сигурно ще бъде засегнат тежко“, се посочва в съобщението на финансовата институция.

Вътрешното търсене „също ще намалее“ заради спада на валутните курсове и капиталовите пазари, като Азия (без Япония) ще постигне ръст от 7,3% през 2011 и 2012 г., което е по-малко от предходната прогноза за ръст от 7,5%, се казва още в съобщението.

Докато нарастването на азиатските икономики ще се забави, то ръстът в Китай „ще се запази“, а ликвидността в региона е „достатъчна“, което трябва да помогне за предотвратяване на по-рязко забавяне, смятат от  HSBC.

„Рисковете със сигурност се увеличават с всяка изминала седмица, в която политическата несигурност на Запад се задържа“, заявява в съобщението Фредерик Нойман, един от ръководителите на отдела, отговарящ за азиатските икономики в банката. Все още Азия „може да избегне сътресенията при настоящото напрежение“ с помощта на Китай, добавя той.

HSBC понижава прогнозите си за ръста на брутния вътрешен продукт за 2011 и 2012 г. на Хонконг, Индонезия, Южна Корея, Малайзия, Сингапур, Тайван, Тайланд и Виетнам, а оставя без промяна прогнозата си за Китай, Индия, Австралия и Филипините, като за Китай се предвижда ръст от 8,9% през настоящата година и от 8,6% през 2012 г. Финансовата институция понижава и прогнозите си за 2012 г. за Япония и Нова Зеландия.

По този начин HSBC се присъедини към Goldman Sachs Group Inc. в понижаването на перспективите пред Азия, след като тежкото състояние на Европа и заплахата от рецесия в САЩ продължават да разтърсват финансовите пазари. През тази седмица Goldman Sachs понижи прогнозите си за световния растеж за 2011 и 2012 г., като за Азия очакванията бяха намалени до ръст от 7,1% за 2012 г. при заложени 7,8% в предходната прогноза.

Азия е в състояние да приложи стимули при разгарянето на нова финансова криза, заяви на свой ред Никълъс Куон, ръководител на отдела за регионални изследвания в клона на Standard Chartered в Хонконг. По думите му това би помогнало на Азия да се измъкне от евентуална „дълбока“ рецесия. Регионът обаче остава „прекалено малък, за да измъкне самостоятелно света от рецесия“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още