IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще получи следващия транш от спасителната помощ през ноември

Кредиторите на страната искат още икономии и приватизационни сделки, за да се запълнят част от дупките в бюджета

10:16 | 04.10.11 г. 4
<p>
	Отляво надясно: Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише, председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер и еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен на срещата на финансовите министри на еврозоната. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Отляво надясно: Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише, председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер и еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен на срещата на финансовите министри на еврозоната. Снимка: Ройтерс

Гърция ще получи новия транш от спасителната помощ през ноември, а не този месец. Това са решили финансовите министри на страните от еврозоната, които се срещнаха снощи, за да обсъдят ситуацията в страната, предаде Ройтерс.

Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер поясни, че първо трябва да бъде подготвен докладът на инспекторите на Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) за финансовото състояние на страната, преди да се пристъпи към освобождаването на средствата. Тяхната мисия в Атина беше на два пъти прекъсвана в последния месец, след като инспекторите установиха, че страната не се справя с изпълнението на поставените пред нея финансови и фискални цели.

Заради прекъсванията докладът на кредиторите вероятно няма да бъде готов до 13 октомври, за когато беше планирана следващата среща на финансовите министри на държавите от еврозоната, което е и основната причина за отлагането.

На срещата снощи министрите са се споразумели да предоставят гаранции на Финландия в замяна на участието на скандинавската страна в новия спасителен план за Гърция. Гаранциите ще бъдат депозирани в отделна сметка и инвестирани само в безопасни активи, стана ясно след края на срещата.

Еврогрупата обаче е поискала от Атина още приватизационни сделки и икономии, за да запълни дупките в бюджета.
"Искаме от Гърция да вземе допълнителни мерки за икономии през 2013 и 2014 година, които да са извън вече обявените за тази и идната година“, заяви късно снощи в Люксембург Жан-Клод Юнкер.

"Освен това ние призовахме настоятелно страната да ускори приватизациите си в сектора най-вече на недвижимите имоти", допълни Юнкер, цитиран от Франс прес и БТА.

Гръцките медии излязоха с информация, че кредиторите на страната са поискали да бъдат премахнати колективните трудови договори или да бъдат подписани нови, за по-ниски възнаграждения, както и минималната заплата да бъде намалена под 751 евро.

"Не сме Индия и никога няма да станем, в Гърция има колективни трудови договори и институции, които защитават работещите", противопоставил се е премиерът Георгиос Папандреу. Министърът на труда на страната също е отхвърлил предложението на инспекторите за орязване на заплатите в частния сектор.

Въпреки че разговорите на финансовите министри продължиха повече от шест часа, на срещата снощи бяха взети твърде малко конкретни решения, отбелязва Ройтерс. Това внася още по-голяма несигурност в инвестиционните среди и засилва спекулациите за фалит на свръхзадлъжнялата Гърция, заключава агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
...искам да съм грък и няма да си орежа дори и ноктите на краката, камо ли разходите, но щом не искам да ставам индиец, както казва папандреу значи трише да се стага за по-вече помощи...иначе ще протестирам, нали гърците са я измислили тая демокрация...а това дето щели да им пращат финансови експерти да слядят и контролират как се справят нека им пратим ББ и Дянков...с нашите заплати и пенсий и как само ще им се увеличат спестяванията в банките като в БГ...и ще мечтаят да заприличат на индийци но не , ще станат българи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
tihomirn
преди 12 години
напиши си цифрата и в коя банка да ти я изпратя. с уважение -жан клод трише
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
Ще си орежа разходите. Задължително. Нищо друго няма да правя. Само ефективно ще усвоявам помощта. А, и ще подскачам по площадите да протестирам за каквото кажете :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
И аз искам трашн със спасителна помощ да ми отпусне някой ба*ти.Няма ли кой да ми отпусне? И на по-малко ще се радвам :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още