IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции отбелязаха най-лошото си тримесечие от 2008 г. насам

Британският FTSE 100 загуби 14% за периода юли-септември, а германският DAX и френският CAC 40 се сринаха с по 25%

19:16 | 30.09.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Европейските акции отбелязаха най-лошото си тримесечие от 2008 г. насам

Акциите в Европа поевтиняха в петъчната сесия, завършвайки едно кошмарно тримесечие, в което нестабилността и страхът доминираха на борсите, а френските банки загубиха до 50% от пазарните си капитализации, предава Ройтерс.

Индексът на водещите компании на Стария континент - FTSEurofirst 300, се понижи с 1,6% до 918 пункта, като за тримесечието губи 17,3%, след като френските и германси банки бяха поставено под неимоверен натиск.

Британският FTSE 100 е надолу с 2% до 5 094 пункта, германският DAX спадна с 3% до 5 470 пункта, а френският CAC 40 отстъпи с 2% до 2 967 пункта. За тримесечието FTSE 100 изгуби 14%, а DAX и CAC 40 се сринаха с по 25%.

Еврото и повечето суровини също поевтиняват в петъчната търговия, като инвеститорите търсят убежище в долара и американските ДЦК.

Икономическите данни от деня показаха, че производствената активност в Китай е отбелязала спад за трети пореден месец, което говори, че втората по големина икономика в света не е имунизирана срещу глобалните тенденции.

Данните от Китай заедно с неочаквания ръст на инфлацията в еврозоната подновиха страховете от забавяне на световната икономика, споделят трейдъри.

Повишението на инфлацията в еврозоната през септември до 3% на годишна база е най-голямото от октомври 2008, посочва трейдър. Прогнозата бе за ръст на потребителските цени от 2,5%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Това което може да се каже към момента е, че за Италия е вероятен "гръцки сценарий", а за Франция - "ирландски". Главните виновници, които са наливали най-безотговорно пари на Гърция, Ирландия, Португалия и други закъсали длъжници, са големите френски и германски банки, плюс подгласнички от Холандия, Великобритания и още няколко богати държави. Щом изпищяха, че имат несъбираеми кредити за стотици милиарди, техният проблем се превърна в проблем на собствените им правителства, които усетиха риск от дестабилизация на националните си икономики, както и на еврозоната в цялост.Е то анализът е повече от ясен. Този финансов и икономически модел, по който се случват нещата в момента няма бъдеще - това е класическа финансова пирамида, която е стигнала предела си на разширение. Предстои разпадане, писъци на излъганите, а тези с печалбите ще се снишават и ще гледат да изкупят на безценица каквото могат. Освен, ако не им бъде потърсена сметка за стореното. Факт е, че цялата система е като един балон който се надува и скоро ще се спука. Обаче сервитьора сега ще идва със сметката. С бияча зад него !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още