IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад на производствените поръчки в Китай за трети пореден месец

Отслабващото доверие на глобалните инвеститори и нарастващите рискове от рецесия в САЩ и еврозоната влошават перспективите пред китайския износ

13:31 | 30.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Спад на производствените поръчки в Китай за трети пореден месец

Производствената активност в Китай се понижава за трети пореден месец, отбелязвайки най-дългия период на спад от 2009 г., поради намлелия брой нови поръчки и по-слабото търсене за китайския износ, съобщава Bloomberg.

През септември индексът на мениджърските поръчки (PMI) публикуван от HSBC Holdings Plc и Markit Economics, остана без промяна на 49,9. Предварителните данни от миналата седмица бяха за 49,4. Индексът остава под 50 – нивото, което разграничава нарастването от свиването при новите поръчки.

Правителствените мерки за ограничаване на кредитирането и охлаждане на сектора на недвижимите имоти, целящи понижаване на инфлационното напрежение, забавят ръста на потреблението в Китай. Отслабващото доверие на глобалните инвеститори и нарастващите рискове от рецесия в САЩ и еврозоната влошават перспективите пред китайския износ.

Днешните данни „предполагат, че забавянето на китайския производствен сектор се стабилизира“, казва Ку Нонбин, икономист на  HSBC в Хонконг. „Забавянето на глобалното търсене скоро  ще започне да се отразява на растежа, но устойчивото вътрешно потребление и инвестициите трябва да предотвратят рязко забавяне на производството.“

След публикуването на данните за PMI китайските акции останаха на червено. Shanghai Composite Index отбеляза най-сериозната тримесечна загуба от второто тримесечие на 2010 г. поради страховете, че забавящият се растеж в Китай и останалия свят ще засегне корпоративните печалби.

Индустриалното производство в Япония и Южна Корея през август пък се е повишило по-малко от очакваното, разкриват данни публикувани днес.

Растежът на китайската икономика се е забавил до 9,5% през второто тримесечие на годишна база, след като достигна 9,7% през първите три месеца на годината. Според Ку през следващите тримесечия икономическият ръст ще се запази около 8,5% - 9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още