IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК разследва газови компании заради съмнения за нарушения на конкуренцията

Брюксел подозира, че компаниите са си поделяли пазара, възпрепятствали са диверсификацията на източниците за доставка на синьо гориво, както и достъпа до мрежите

21:04 | 27.09.11 г.
ЕК разследва газови компании заради съмнения за нарушения на конкуренцията

Представители на Европейската комисия са направили изненадващи проверки в офисите на няколко газови компании в няколко от страните-членки на Европейския съюз, съобщиха от Брюксел.

При проверките представителите на ЕК са били придружени от представители на националните антимонополни комисии.

Комисията е предприела разследването заради съмнения за антиконкурентни практики при доставката на природен газ в държави от Централна и Източна Европа.

Брюксел подозира, че компаниите са си поделяли пазара, възпрепятствали са диверсификацията на източниците за доставка на синьо гориво, както и достъпа до мрежите. Освен това, има съмнения за прилагането на т. нар. експлоатационни практики, или налагането на прекомерно високи цени за доставка на суровината.

Разследването е фокусирано най-вече върху сектора на предварителните доставки, където според ЕК съществува възможност да се възпрепятства или да се бави конкуренцията – едностранно или чрез договори.

От ЕК отбелязват, че европейските граждани трябва да се възползват от предимствата на единния енергиен пазар, който би трябвало да повиши сигурността на доставките на достъпни цени.

Комисията припомня, че между 2007 и 2010 г. успешно е приключила няколко разследвания срещу газови компании от Западна Европа.

Еврокомисията не посочва в съобщението кои компании е проверявала, но представители на E.ON признаха пред АФП, че са били обект на разследването, предаде БТА. Представители на ЕК са влезли и в офисите на друга германска компания – RWE.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още