IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръст на долара, понижения при златото и петрола

Новите мерки на Фед правят щатската валута по-привлекателна, което се отразява в цените нa суровините

20:28 | 22.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Ръст на долара, понижения при златото и петрола

Златото се понижава с повече от 3% в днешната сесия и е на път към най-големия си месечен спад от януари, след като новите стимулиращи мерки на Федералния резерв на САЩ подкрепиха долара, което се отрази негативно на суровините, съобщава Ройтерс.

Златото се понижава с 3,2% до 1 750 долара за трой унция, докато среброто се срива с 8% до 37,22 долара.

Натиск върху цените оказаха и данните за китайското промишлено производство, което през септември е отбелязало спад в трети пореден месец на фона на намалялото търсене от САЩ и Европа.

Новата програма на Фед на стойност 400 млрд. долара за замяна на краткосрочни с дългосрочни облигации в портфейла на банката, макар и очаквано, разочарова инвеститорите, които се надяваха на по-мащабни действия.

Доларовият индекс поскъпна до 7-месечен връх, след като решението на американската централна банка за продажба на краткосрочни облигации вдига доходността им, което прави американската валута по-привлекателна от другите.

”Всички казват, че са загрижени за икономиката, но според мен причината за спадовете при суровините е в силата на долара”, коментира Питър Хилярд, ръководител Сделки с метали в Европа за ANZ.

Същевременно петролът спада с 4-5%, достигайки едномесечно дъно, заради предупрежденията на Фед за рисковете пред американската икономика и данните за спадналото производство в Китай, които предивикаха страхове от глобална рецесия.

„Просто не виждаме никакъв икономически живец”, казва Роб Курзатковски, анализатор в OptionsXpress. „На пазарите има много мрачно настроение.”

Петролът сорт Брент спада с 4,3% до 105,64 долара за барел, а американският лек петрол губи 5,3% до 81,36 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още