IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси затвориха с ръст

Надеждите за отпускане на следващия транш за Гърция и за нови мерки за стимулиране на икономиката от Федералния резерв на САЩ дръпнаха пазарите нагоре

19:47 | 20.09.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Европейските фондови пазари приключиха днешната сесия с повишени котировки, подкрепени от надеждите, че Гърция ще получи следващия транш от спасителния пакет и че американският Федерален резерв ще предприеме допълнителни мерки за стимулиране на икономиката, съобщи MarketWatch.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 напредна с 1,8% до 229,10 пункта, след като вчера прекъсна 4-дневна серия на ръст с понижение от 2,3%, а акциите на Hennes & Mauritz AB повишиха стойността си с 4,2%.

Освен това днес Комисията за свободния пазар на Фед започна двудневната си среща. „Очакваме Фед да обяви допълнителни действия в подкрепа на икономиката“, заяви Дуарте Калдаш, анализатор в IG Markets в Лисабон.

Междувременно Международният валутен фонд понижи прогнозата си световния ръст, позовавайки се на слабото търсене в частния сектор, държавните дългове и проблемите на банките.

Пазарите преодоляха и понижаването на кредитния рейтинг на Италия от страна на международната рейтингова агенция Standard & Poor’s.

Италианският индекс FTSE MIB спечели 1,9%, като акциите на автопроизводителя Fiat SpA скочиха със 7,2%.

В Гърция обаче ASE Composite се понижи с 0,7%.

Френският индекс CAC 40 напредна с 1,5% до 2 984,05 пункта, макар акциите на Societe Generale SA да понижиха стойността си с 3,1%, а тези на BNP Paribas SA потънаха с 6,5%.

Акциите на Credit Agricole SA поевтиняха са 2,1%, докато тези на производителя на луксозни стоки LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton поскъпнаха с 3,6%.

Във Великобритания FTSE 100 спечели 2% до 5 363,71 пункта, като най-голям ръст регистрираха ценните книжа на фармацевтичните и добивните компании, както и на търговците на дребно.

Акциите на GlaxoSmithKline PLC прибавиха 2,2% към стойността си, а тези на Burberry Group PLC поскъпнаха с 3,5% .

Акциите на Kingfisher PLC повишиха стойността си с 2,7%.

Германският индекс DAX 30 напредна с 2,9% до 5 571,68 пункта, като акциите на Metro AG поскъпнаха с 3,6%, а тези на Adidas AG – с 3,7%.

Акциите на  E.On AG и RWE AG прибавиха съответно 4,0% и 3,7% към стойността си.

Акциите на  Deutsche Lufthansa AG обаче поевтиняха с 4,4%, след като авиокомпанията публикува по-слаби от очакваното резултати за август, определяйки целта за ръст на оперативната печалба до края на годината като „невъзможна за постигане“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 20.09.11 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още