IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Apple поскъпнаха до рекордни нива

В края на вчерашната сесия на Wall Street компамнията постигна капитализация в размер на 381,62 млрд. долара

16:19 | 20.09.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: center; ">
	Apple се е устремила към все по-високи върхове. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Apple се е устремила към все по-високи върхове. Снимка: Ройтерс

Акциите на американския технологичен концерн Apple поскъпнаха до рекордна стойност на Wall Street. В очакване на старта на следващия хитов продукт, по време на вчерашната борсова сесия цената се покачи до 413,23 долара за акция, преди в края на търговията да падне до 411,63 долара, предаде Ройтерс. Все пак крайната цена е с 2,78% по-висока от предния ден.

Така в края на деня Apple постигна капитализация в размер на 381,62 млрд. долара. Още през миналия месец технологичният концерн надмина Exxon Mobile като най-скъпа борсова компания в САЩ. Главният конкурент в бранша – Microsoft, има пазарна капитализация от 228 млрд. долара.

При продуктовия старт, който даде криле на акциите на Apple, вероятно става дума за новото поколение iPhone. Настроението на инвеститорите беше насърчено от вчерашното изказване на анализатора от J.P. Morgan Марк Московиц, че според него освен пускането на iPhone 5 ще има и преработена версия на предходния модел, наречена iPhone 4 plus. Двете устройства вероятно ще се появят на пазара през следващия месец.

Актуалното развитие на курса е добър знак за Apple, която в края на август трябваше да обяви напускането на компанията от страна на главния изпълнителен директор Стив Джобс. След обявяването на тази новина до края на същия ден акциите на Apple се сринаха с около 5%. А фактът, че курсът се стабилизира почти веднага и след това отново потегли нагоре, говори добре за наследника на Джобс – Тим Кук, пише специализираното издание ZDNet. Кук водеше компанията и при предишното отсъствие на Джобс заради здравословни проблеми и под негово ръководство концернът отчете доста добри финансови резултати. За разлика от Джобс обаче, Кук е определян не като визионер, а като човек на действията и хладнокръвен математик.

Преди Джобс да застане начело на Apple през 1997 г., една акция на компанията струваше 3,23 долара. През 2000 г. книжата вече се търгуваха за по 36 долара за брой и това беше най-високият им курс. Досегашният връх за всички времена от 404,50 долара е от края на юли 2011 г. Само през последните осем години стойността поскъпна 33 пъти, или с по над 55% на година.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
Няма, не е имало и никога повече няма да има нищо по-велико от великата Ябълка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
s1lv3rth0rn
преди 12 години
Надува се, надува ли балона...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още