IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието на строителите в САЩ падна до тримесечен минимум

Жилищният пазар в САЩ този път не е двигател за възстановяването на страната от рецесията, смята председателят на Федералния резерв Бен Бернанке

14:50 | 20.09.11 г.
Доверието на строителите в САЩ падна до тримесечен минимум

Доверието сред строителите на жилища в САЩ падна до тримесечен минимум през септември, предаде Bloomberg, като се позова на данни на Националната асоциация на жилищните строители и Wells Fargo.

Индексът, който мери доверието на строителните организации, се е понижил до 14 пункта в сравнение с 15 пункта през предходния месец август. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха, че той ще остане без промяна.

Високата безработица в САЩ, стагнацията на доходите и спадът на фондовите борси вредят на доверието и биха могли да накарат много американци да се откажат от идеята за закупуване на нов дом, въпреки рекордно ниските ипотечни лихви. Освен това строителите се конкурират с непродадените имоти, което допълнително сваля цените на съществуващите жилища.

"Много потребители просто не искат или не могат да пристъпят към покупка на дом при сегашния несигурен икономически климат", твърди Дейвид Кроу, главен икономист в Националната асоциация на жилищните строители. "По-широката картина остава сравнително мрачна поради слабата икономика и пазар на труда", допълва той.

Индексът, който се изчислява от януари 1985 г., достигна най-ниското си ниво от 8 пункта през януари 2009 г. За петте години преди рецесията, която започна през декември 2007 г., средната му стойност бе 54 пункта.

Данни на министерството на търговията показват, че през юли средната цена на ново еднофамилно жилище е била 222 000 долара. Средната цена на съществуващите жилища за месеца е била 174 000 долара. Разликата между стойностите от началото на годината е средно 61 157 долара - най-голямата поне от 2000 г. насам.

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке заяви, че въпреки че пазарът на жилища е бил двигател на възстановяването от повечето рецесии в страната след Втората световна война, темпото на строителство на нови жилища остава с повече от една трета по-ниско от нивата преди кризата.

Според него натрупаните "лоши" имоти, затегнатите условия за кредитиране на строителите и потенциалните купувачи, както и неспиращите опасения сред потенциалните кредитополучатели и кредитори, са основните причини за продължаващия спад на цените.

"Слабият строителен сектор влияе не само на строителите, но и на доставчиците на редица стоки и услуги, свързани с жилищния сегмент", заяви Бернанке в реч през август. "Слабият жилищен пазар на свой ред оказва негативно въздействие върху финансовите пазари и потока от кредити", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още