IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските акции се повишиха в пета поредна сесия

Седмицата приключи с ръстове от около 5% и повече за водещите индекси, които превъзмогнаха европейската дългова криза и слабата американска икономика

23:29 | 16.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските акции се повишиха в пета поредна сесия

Американските акции приключиха с повишения и в петъчната търговия, превъзмогвайки притесненията около европейската дългова криза и данните за слабата американска икономика, предава CNBC.

Индексът на 30-те водещи американски компании - Dow Jones Industrial Average (DJIA) се повиши с 0,7% до ниво от 11 509 пункта и ръст от 4,7% за седмицата.

S&P 500 нарасна с 0,6% до 1 216 пункта и седмичен ръст от 5%, а Nasdaq Composite се покачи също с 0,6% до 2 622 пункта, като отчете най-силната си седмица от юли 2009, нараствайки с 6,3%.

Пазарът превъзмогна през седмицата куп лоши икономически новини, особено за заетостта, производството и потребителското доверие.

В петъчната сесия фокусът се измести към Европа, където тези дни се търси решение на дълговата криза в региона.

Пазарът се търгуваше в тесни граници през по-голямата част от сесията, отразявайки поитическото напрежение, както в Европа, така и в САЩ.

”Ние търгуваме повече политическите събития, а не толкова икономическите”, коментира Бет Ларсън, директор в Evermay Wealth Management. ”Не виждам устойчив ръст на пазарите вероятно до изборите през идната година.”

Акциите на глобалните банки поскъпнаха, ден след като водещите централни банки обявиха, че ще си сътрудничат за осигуряването на доларова ликвидност в еврозоната.

Американските банки обаче не се представиха добре, като KBW Bank Index се понижи с 1%, а финансовият компонент на S&P 500 се колебаеше около нулата.

Икономическите новини от деня показаха, че потребителското доверие в САЩ се е повишило леко в началото на септември, но американците остават скептично настроени за бъдещето, като очакванията им са на най-ниското си ниво от 1980 година.

Акциите на Research In Motion се сринаха с 19%, след като произвоителят на BlackBerry обяви рязък спад в печалбата си през второто тримесечие заради слаби продажби на смартфони и таблети.

Американският лек петрол се понижи с 1,7% до 87,86 долара за барел, а петролът тип Брент прибави 0,2% до ниво от 112,22 долара. Златото е нагоре с 1,8% до 1 813 долара за унция, а среброто - с 3,1% до 40,73 долара

Еврото поевтиня с 0,7% до 1,379 долара, а доходността на базовите 10-годишни американски ДЦК се понижи с 0,03 процентни пункта до 2,06%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още