IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП и НОИ ще работят върху опростяването на осигурителните декларации

Очаква се коректният бизнес да бъде облекчен при обявяването на осигурителни данни

10:19 | 15.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
НАП и НОИ ще работят върху опростяването на осигурителните декларации

Националната агенция за приходите (НАП) и Националният осигурителен институт (НОИ) ще работят върху опростяването на осигурителните декларации, значително съкращаване на броя на банковите сметки и кодовете за начина на плащане на осигурителните вноски, съобщиха от администрациите на двете ведомства.

Решението е взето при проведената вчера първа съвместна среща между управителя на НОИ Бисер Петков и изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов.

Очаква се данъчните и осигурителният институт да облекчат процедурите по деклариране и плащане на осигурителните вноски. На срещата Стефанов и Петков се договориха да се анализира възможността за обвързване при подаването на двете осигурителни декларации - образец 1 и 6.

Това на практика ще минимизира риска от осигурителни измами и ще облекчи коректния бизнес при декларирането на осигурителни данни пред НАП, поясняват от данъчното ведомство

По време на разговора е обсъден и новият механизъм за планиране на приходите от осигурителни вноски, който включва задължително съгласуване на плана с експертите от НАП. Според Петков и Стефанов така ще се осигури по-реално планиране на приходите от осигурителни вноски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още